Denunț penal pentru moartea a 400 de copii în căminul-spital din Plătărești

Data:

spot_img

Denunț penal pentru moartea a 400 de copii în căminul-spital din Plătărești. Plângerea a fost depusă de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la relele tratamente aplicate minorilor.

„Astăzi am depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate minorilor internaţi în Căminul Spital numărul 4 Plătăreşti, în perioada 1978 – 1991.

În urma investigaţiilor desfăşurate de către experţii IICCMER, au fost identificate numeroase probe care indică faptul că în perioada amintită au fost peste 881 de minori care au fost supuşi la tratamente inumane şi degradante, dintre care cel puţin 436 şi-au pierdut viaţa.

Pe lângă cei 436, avem un număr de 38 de minori pentru care nu am reuşit să identificăm actele de deces, dar avem decesul lor înregistrat în actele medicale.

Aşadar numărul total de minori decedaţi la Plătăreşti în perioada amintită se ridică la 474, ceea ce reprezintă peste 50% din numărul total al celor internaţi”, a anunţat marţi Florin Soare, expert IICCMER.

Citește și: 70 de foști inculpați interceptați de procurorii DNA cer despăgubiri de la stat

Denunț penal pentru moartea a 400 de copii. 10.000 de pagini de documente medicale

IICCMER a prezentat rezultatele cercetărilor privind decesele din Căminul Spital numărul 4 Plătăreși. Potrivit acestora, 474 minori au decedat aici din cauza tratamentelor aplicate între anii 1978 și 1991.

La denunțul deja depus, care conține peste 1.500 de file, urmează să fie adăugate alte 10.000 de pagini care cuprind fișele medicale ale copiilor.

„Experţii IICCMER au reuşit identificarea acestor dosare în arhiva căminului, au fost cercetate în amănunt şi vor fi anexate acestui denunţ. Credem că Parchetul este acum în posesia tuturor documentelor de natură să îi permită investigaţii complete”, a menționat Florin Soare.

Peste 15.000 de copii au murit în aceste centre

Politica pronatalistă din timpul regimului lui Ceaușescu a dus la decesul a peste 10.000 de femei care încercau să facă ilegal avort, dar și la instituționalizarea unui număr mare de copii supuși la tratamente inumane.

Citește și: Disponibilizații din minerit și energie sunt datori la stat. ANAF va impune plata obligațiilor către stat

Creșterea forțată a populației a generat o serie de efecte sociale dramatice. Unul dintre acestea a fost majorarea numărului de copii cu diverse malformații, boli ereditare, afecțiuni fizice și psihice, dar și la o creștere în rândul minorilor abandonați.

Din acest motiv, dar și ca urmare a politicilor de reducere a cheltuielilor sociale, a fost luată decizia ca toți copiii considerați „irecuperabili” să fie internați în cămine izolate. În România au funcționat 24 de Cămine-spital în care peste 15.000 de copii au murit, potrivit datelor IICCMER.

„Erau pur şi simplu copiii abandonaţi de familii, care erau încadraţi aici în această categorie a irecuperabililor. Erau internaţi copii cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, trei ani fiind vârsta minimă la care un copil putea fi internat în acest centru.

În acest cămin erau ţinuţi în condiţii insalubre, erau subnutriţi, subdezvoltaţi, erau bătuţi, erau legaţi, erau tranchilizaţi, erau îngheţaţi la propriu de frig iarna.

Aveam nu doar mărturii, dar avem documente în care personalul medical, chiar conducerea spitalului, recunoaşte că mortalitatea din anul respectiv s-a datorat exclusiv frigului din saloane. Temperatura în saloane atingea, de multe ori, pe timp de iarnă, şase, şapte grade”, a precizat Florin Soare.

Cele mai multe decese, la copii între 3 și 5 ani

Doar în Căminul Spital numărul 4 Plătăreși au murit 436 de copii, iar alți 38 la scurt timp după externare. Dintre aceștia 50% aveau vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Cercetarea arată că aproape jumătate dintre minori au decedat în ultimii patru ani ai regimului Comunist din România.

Cei mai mulți dintre ei, aproape 60%, au murit încă din primul an de când ajungeau în acest institut. Majoritatea deceselor erau înregistrate în lunile de iarnă în care temperatura din cămin ajungea și la 5 grade. În 47% dintre situații, cauza principală a decesului a fost bronhopneumonia.

„Probele pe care noi le-am adăugat acestui denunţ demonstrează că în Căminul Spital numărul 4 Plătăreşti reprezentanţi ai Statului Român au organizat, au implementat, au evaluat şi controlat un regim care a condus la moartea minim 436 de minori, care nu au avut absolut nicio posibilitate de a se apăra, ei erau în grija statului.

Putem vorbi de o dezumanizare, de o abrutizare a celor care răspândeau direct de soarta acestor minori. Vorbim de infirmiere, vorbim de medici, vorbim de conducerea spitalului, mergând mai departe până la autorităţile locale şi centrale. Toate aceste persoane erau parte dintr-un mecanism menit să ducă la suprimarea vieţii acestor minori”, a arătat Florin Soare.

„Cei responsabili să fie aduși în fața Justiției”

La finalul conferinței de presă despre denunțul penal pentru moartea a 400 de copii, Daniel Șandru, președinte executiv IICCMER, a făcut un apel către Parchetul General în care cere să fie recunoscute toate denunțurile depuse de ei.

„Să le conexeze, pentru că avem de-a face cu un tipar, avem de a face în mod clar cu o schemă de exterminare. (…) Să se raporteze, cel puţin la acest nou denunţ, aşa cum merită, cu celeritate, încât, în cel mai scurt timp, cei responsabili să fie aduşi în faţa Justiţiei. Societatea românească nu mai poate purta şi această povară istorică după sine. (…)

Comunismul a fost condamnat formal în România, ca regim ilegitim şi criminal. Nu mai putem continua să discutăm în termeni abstracţi despre un sistem, pentru că în spatele acestui sistem au stat oameni, cu nume şi prenume. Procurorii îi au acum în acest dosar. Îi rugăm să treacă la treabă”, a transmis Daniel Şandru.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

În poza centrală, de la stânga la dreapta: Florin Soare- expert IICCMER, Florin Șandru- președinte IICCMER, Cosmin Popa- istoric, Mihai Bran- medic primar psihiatru

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. „…15 mii de copii morti… bronhopneumonie…”___–___bronhopneumonia a fost mecanismul si cauza ultima, care a dus la deces, este clar ca si „medici”( alde Mengele!) au fost implicati, pentru ca, cauza majora a fost infometarea cronica si cantitativa si calitativa, banii alocati ( si resurse directe) erau impartite intre sefimea respectivelor institutii( iar cei mai de jos furau si ei ce se putea) inclusiv cu acesti medici-criminali, iar multi dintre aceste brute psihopate , schizoide si supervicioase, inca traiesc si inca in lux, primesc pensii grase si au acareturi de mosieri, construite cu banii furati de la acei copii…Dar -sa fim seriosi- in Romania traiesc in lux cel putin un sfert de milion de asa criminali, asa ca nici pe acestia, din aceasta grupa, nu o sa-i pedepseasca nimeni, politucul si „justitia” romana, au ei insasi parinti, unchi si matusi care sunt criminalii amintiti, plus ca, chiar actuala conducere asasineaza -anual- mii de romani, care mor prematur, tocmai pentru ca banii pentru medicamente, aparatura medicala novelty, etc., etc., sunt mancati de iohanis, ciolacu si bandele, pe vacante internationale si -cronicele- pensii speciale, acelasi sfert de milion de persoane(politic, armata, partial administratie, popime, fundatii, etc.) consuma mai mult decat 18 milioane de romani…

  2. Chestia cu „bronhopneumonia” este precum in cartea (si filmul) „Dr. Jivago”, cand un comisar politic voia sa scoata de la dr. Zivago un diagnostic de tifos exantematic, pentru multi „bolnavi” , in crestere ca numar (boala infectioasa, provocata de un tip de rickettsii), insa acesta ramane ferm:” Nu este tifos exantematic , este infometare prelungita”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină mai ecologic | Aktual24

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...