Peste 26% dintre elevi abandonează școala înainte de clasa a XII-a

Data:

Peste 26% dintre elevi abandonează școala înante de clasa a XII-a. Un nou raport intitulat „Nu s-au mai întors în bancă”, realizat de grupul „Cu Ochii pe Educație”, arată că abandonul școlar este un fenomen care a afectat 25% din elevii din sistemul de învățământ românesc.

Din 24 de colegi care încep împreună clasa I, 6 abandonează școala înainte să termine clasa a XII-a, adică înainte de finalul învățământului obligatoriu.

Părinții care retrag copilul de la școală riscă să facă închisoare

„Diviziunile care duc la abandonul școlar sunt observabile prin discrepanțele dintre abandonul din mediul urban și cel din mediul rural, precum și între județe. Factorii care duc la abandonul școlar au fost identificați de mai multe entități, însă măsurile care au fost implementate până acum au avut doar efecte minore.

Elevul care nu frecventează cursurile de zi ale unei clase din învăţământul obligatoriu, depăşind cu mai mult de 2 ani vârsta clasei respective, se află în situaţia de abandon şcolar”, se arată în raport. Conform art. 380, alin. (1) din Codul Penal, „părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Citește și: Primarul Chișinăului, primit cu onoruri de politicieni importanți din România, finanțat de Kremlin pentru destabilizarea Moldovei

26,2% de elevi abandonează școala

Generația 2008-2020 este singura pentru care există date până la finalul clasei a XII-a, iar pe aceasta au studiat-o cei de la „Cu Ochii pe Educație”.

Clase primare și gimnaziu: În 15 septembrie 2008, 212.022 elevi au început clasa I. Dintre aceștia, 27.187, reprezentând 12,8%, au abandonat școala înainte de a termina ciclul gimnazial pe 10 iunie 2016.

Început de liceu: Astfel, scăzând încă 7.184 elevi care nu au ajuns la finalul clasei a VIII-a din alte motive și aplicând rata de tranziție în clasa a IX-a de 93,7%, aflăm că încep clasa a IX-a 166.458 elevi.

Final de liceu: Din 166.458 elevi, încă 25.511 abandonează școala în învățământul liceal. Prin urmare, din generația care începuse cu 212.022 elevi rămân 140.947.

Cumulând doar rata de abandon și rata de tranziție, aflăm că 26,2% dintre elevii care au început clasa I în 2008 au abandonat școala înainte de a finaliza învățământul obligatoriu de 12 clase. (Monitorul de Cluj)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât a câștigat la nuntă tânăra speranță liberală Mara Mareș

Consilier de stat în Secretariatul General al Guvernului |(SGG),...

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, candidatul de pe...

Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Viața din Pata Rât pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. „Waste Side Story...