Peste 30 de filme în premieră națională, la Festivalul Filmului European. Evenimentul ajunge și la Chișinău

Data:

spot_img

Festivalul Filmului European (FFE), ediția a 28-a, va debuta la Bucureşti chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, şi se va încheia la Chişinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

În Bucureşti, Festivalul se desfăşoară între 9 – 15 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 9 mai), Cinema Elvire Popesco şi Cinema Union (10 – 15 mai) şi Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).

Programul va continua astfel: Botoşani: 10 – 12 mai, Cinema Unirea; Târgu Mureş: 16 – 18 mai, Muzeul Judeţean Mureş – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia; Sibiu: 17 – 19 mai, Gala – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia | Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor; Chitila: 17 – 19 mai, Parcul Valea Mangului, Curtea de Argeş: 18 – 19 mai, La Conac; Braşov: 24 – 26 mai, Centrul Cultural Reduta; Chişinău: 6 – 8 iunie, Cinema Odeon.

„Când armele vorbesc, muzele tac, spunea Cicero acum două mii de ani. Noi vă propunem să nu ne lăsăm descurajaţi de perioada densă pe care o traversăm şi să încurajăm muzele să se exprime. Mergeţi la expoziţii, la teatru, la concerte, la film! Împreună cu partenerii noştri europeni, vă invităm să veniţi la Festivalul Filmului European, să vedeţi filme care ne ajută să desluşim mai bine epoca în care trăim, sau care, dimpotrivă, ne fac s-o uităm pentru două ore.

Continuăm tradiţia ediţiilor anterioare de a poposi în oraşe în care filmul european nu ajunge cu uşurinţă, dar noutatea este că am inclus pe harta din 2024 a festivalului şi Chişinăul.

Este modul nostru de a celebra faptul că Uniunea Europeană a decis, în decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, şi de a omagia parcursul european al acesteia, în perspectiva de a fi din nou alături de România, ca state membre ale Uniunii.” a spus Liviu Jicman, preşedinte al ICR, vicepreşedinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Citește și: Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

Festivalul Filmului European. 40 de filme de lungmetraj

Anul acesta, FFE propune un program generos de 40 de filme de lungmetraj ( 34 în premieră naţională) şi 2 selecţii de scurtmetraje dintre acestea 16 filme fiind regizate de femei şi 2 filme – coregizate de femei.

„Marcăm 35 de ani de la Revoluţie cu filme care vorbesc despre drepturi câştigate. Poate cel mai important, ne bucurăm de libertate de mişcare, însăşi premisa documentarului austriac Mâine mă duc, filmat în principal în România. Cornul de secară / The Rye Horn, câştigătorul marelui premiu la festivalul de la San Sebastian, evocă libertatea de a dispune cum vrem de corpurile noastre. În sfârşit, Acţiune directă / Direct Action, marele câştigător al secţiunii Encounters de la Berlinale, e un monument închinat libertăţii de exprimare şi de a protesta. Asta nu înlătură însă perspectiva abuzurilor, cum aflăm din Lecţiile Blagăi / Blaga’s Lessons, câştigătorul marelui premiu la festivalul de la Karlovy Vary, sau a inechităţilor, care stau la baza lui Plouă în casă / Il pleut dans la maison, prezentat în premieră în secţiunea Semaine de la critique la ediţia din 2023 a Festivalului de la Cannes. Dar să reţinem motivele de bucurie: suntem liberi să alegem ce conţinuturi consumăm, liberi să ne exprimăm cum găsim de cuviinţă în legătură cu ele, liberi să visăm. Iar ediţia 2024 a Festivalului Filmului European confirmă o realitate incontestabilă şi totodată un lux, unul care poate părea minor, dar nu mai puţin un lux, dacă îl privim prin antiteză cu trecutul: avem liber la filme!”, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

Programul complet va fi anunţat în curând. În Bucureşti, biletele vor putea fi achiziţionate online, pe platforma Eventbook.ro şi direct din cinematografe, iar în restul oraşelor accesul este gratuit.

Citește și: De ce luptă Azota Popescu pentru schimbarea adopțiilor din România și câți președinți de țară s-au obosit să îi răspundă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Festivalul Filmului European / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...

Biblioteca Batthyaneum, restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro

Biblioteca Batthyaneum, care adăpostește cea mai valoroasă colecție de...