Peste 5 milioane de tineri sunt ignorați când autoritățile iau decizii pentru ei

Data:

spot_img

Peste 5 milioane de tineri sunt ignorați când autoritățile iau decizii pentru ei, arată un studiu recent realizat de Corupția Ucide. Deși de multe ori se spune că ei sunt viitorul țării, statul nu le oferă suficiente oportunități de dezvoltare.

Corupția Ucide a derulat o cercetare în 420 de localități din România, unde trăiesc un milion de tineri. Asociația a vrut să vadă modul în care primăriile sprijină noua generație prin consultări sau dacă finanțează proiecte dedicate acestora și planifică infrastructuri de sprijin, precum centrele de tineret.

Datele culese de la INS arată că peste 5.489.521 de tineri cu vârste între 15 și 35 de ani sunt neglijați când vine vorba de consultări publice și de finanțarea unor proiecte destinate acestei categorii de vârstă.

Această situație se desfășoară în pofida prevederilor Legii tinerilor nr. 350/2006, care stipulează necesitatea consultării organizațiilor de tineret în elaborarea politicilor relevante.

Citește și: Școala omoară curiozitatea copiilor. Legătura dintre predarea Matematicii și teoriile conspirației

393 de localități în care tinerii nu sunt consultați

În 393 de localități, din totalul de 420 în care s-a realizat studiul, nu au avut loc consultări cu tinerii în ultimii cinci ani.

94% dintre localități rămân surde la vocile tineretului, ignorând nu doar necesitățile, ci și potențialul acestora de a contribui la dezvoltarea comunităților.

În ultimii cinci ani, au fost realizate puțin peste 100 de consultări, în doar 27 de localități.

Deși finanțările alocate pentru proiectele de tineret au o înregistrat o creștere, de la 78 milioane de lei în 2020 la 264 milioane de lei în 2022.

67% dintre administrațiile locale nu au investit un leu pentru tineret în urmă cu 2 ani, reflectând o deconectare profundă între nevoile tinerilor și agendele administrative.

În aproape 40% dintre cazurile unde au fost alocate fonduri, investițiile au reflectat o lipsă de angajament pentru dezvoltarea și sprijinirea tinerilor în domenii esențiale precum educație, formare profesională, cultură, sau sport, arată studiul.

Un exemplu concret este că Primăria Sectorului 3 a alocat 2 lei anual pentru fiecare tânăr, în timp ce sectorul 5 a investit 26 de lei pe an.

O rază de speranță

Totuși, există și localități care au investit sume importante de bani. Beiuș a investit 32.974 de lei pe an per tânăr, sau 2.747 de lei pe lună.

Un alt lucru pozitiv este că 32% dintre localitățile studiate au în plan parteneriate cu ONG-uri specializate pe tineret.

Totodată 68% nu au niciun plan de implicare a tinerilor prin intermediul ONG-urilor, în timp ce doar 11% au planuri de a construi centre de tineret, iar un procent și mai mic, de 2%, au deja astfel de facilități.

Același studiu arată că din ce în ce mai mulți tineri aleg să plece din localitățile în care s-au născut. Spre exemplu, în Satu Mare, peste 54% din tineri au plecat în ultimii cinci ani.

Citește și: Școala omoară curiozitatea copiilor. Legătura dintre predarea Matematicii și teoriile conspirației

Este un semnal de alarmă

Asociația Corupția Ucide afirmă că prin acest studiu a încercat să tragă un semnal de alarmă.

„Este timpul ca administrațiile locale să recunoască importanța dialogului cu tineretul și să investească în proiecte care sprijină dezvoltarea lor. Aceasta nu este doar o investiție în tineret, ci în viitorul întregii națiuni”, scrie în raport.

Documentul mai arată că este absolut necesar ca autoritățile să reevalueze modul de dialogare cu tineretul și să conștientizeze necesitatea spațiilor de dialog și finanțarea adecvată pentru proiecte dedicate acestora.

„Acum este timpul ca tineretul să preia conducerea în modelarea viitorului său. Fiecare acțiune și voce contează în transformarea promisiunilor în realitate.

Participarea activă la viața civică și implicarea în procesele de decizie nu sunt doar drepturi, ci și responsabilități care vin cu puterea de a schimba realitățile sociale și politice”.

Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare

Este momentul să vă faceți auzită vocea

Asociația s-a adresat direct și tinerilor, cărora le-a transmis că este momentul să se implice, să ceară transparență și să se implice activ în dezvoltarea comunității lor.

„Dragi tineri, este momentul să vă faceți auzită vocea. Implicați-vă, cereți transparență și participați la construirea comunităților în care doriți să trăiți. Viitorul este al vostru, iar acest studiu arată că este timpul să preluați frâiele.

Suntem peste 5.4 milioane de tineri în România, gândiți-vă la potențialului nostru colectiv. Dacă ne-am uni forțele și am decide să transformăm acest număr într-un partid politic, am deveni cel mai numeros partid din țară. Acest gând nu este doar o fantezie; este un apel la puterea unității și la impactul pe care îl putem avea atunci când ne mobilizăm pentru o cauză comună”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „…daca ne-am uni fortele…”___–___au grija dascalii si batranii tarii ca asta sa NU se intample niciodata! „Divizeaza si imparateste!”, a devenit logosul lucului si al timpurilor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...