Peste 50 de localităţi din 16 judeţe, afectate de vremea rea. Peste 3.300 de pompieri, cu peste 2.500 mijloace tehnice, sunt la datorie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor generate de vremea neprielnică sub incidenţa căreia se află mai multe judeţe din ţară, informează sâmbătă seara Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit unui comunicat de presă, în cursul zilei de sâmbătă, în intervalul 7,00 – 21,00, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate a generat efecte în 52 de localităţi din 16 judeţe – Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea -, unde s-a intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie de la nouă imobile, cât şi pentru degajarea a 134 de copaci şi şapte stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil din cauza vântului, fiind afectate 16 autoturisme.
De asemenea, echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din patru case, o anexă gospodărească, două curţi, două subsoluri şi o stradă.
Circulaţia rutieră a fost temporar afectată din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil pe două drumuri naţionale (DN 1/BH, DN 17/SV) şi pe două drumuri judeţene (DJ 608A/CS, DJ 708D/HD), potrivit Agerpres.
Totodată, din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa, cât şi în Bara Sulina din judeţul Tulcea.
„Important de menţionat este că nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale care nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor hidrometeorologice. La acest moment, echipajele operative sunt în teren şi derulează misiuni în sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor din judeţele Constanţa şi Galaţi”, precizează IGSU.
Citește și: Incredibilul drum al inimii Reginei Maria. Unde ar trebui să se afle de fapt | VIDEO
Având în vedere că avertizările de vreme rea sunt încă în vigoare, IGSU recomandă cetăţenilor să adopte următoarele măsuri pentru preîntâmpinarea situaţiilor care le pot pune în pericol viaţa şi bunurile:
* evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
* înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
* urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
* evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
* evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
„În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri: trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie; anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi; porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon”, transmite IGSU.
Citește și: Afacerea cu mame surogat racolate din România continuă, deși a devenit publică
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ISU Constanța)