Peste 60 de europarlamentari solicită renunțarea la ora de vară, susținând că sistemul actual este învechit și nu mai răspunde nevoilor cetățenilor. Aceștia consideră că eliminarea schimbării orei de două ori pe an ar simplifica viața cotidiană și ar contribui la angajamentele Uniunii Europene de a reduce stresul și a îmbunătăți bunăstarea în cele 27 de state membre, relatează Euronews și TVP (televiziunea de stat a Poloniei).
Europarlamentarii semnatari cer Comisiei să ia în considerare problema cât mai rapid.
„Este timpul să punem capăt schimbării bianuale a ceasului, care s-a dovedit că are efecte negative asupra sănătății, bunăstării și siguranței”, a declarat europarlamentarul Sean Kelly (Irlanda/Partidul Popular European) într-o declarație, alături de scrisoarea trimisă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Există un acord larg în întregul spectru politic că schimbarea ceasului trebuie să se încheie… este o măsură practică și populară”, a adăugat Kelly, a cărui scrisoare este cosemnată de fostul prim-ministru al Estoniei Juri Ratas, președintele Comitetului de Sănătate Adam Jarubas (Polonia/PPE) și deputați din Germania, Spania și Italia, acoperind toate grupurile politice ale Parlamentului European.
Citește și: Ce ar trebui să voteze românii la alegerile prezidențiale?
Ungaria nu va promova acest subiect în mandatul său la președinția Uniunii Europene
Președinția ungară a Uniunii a comunicat că nu va promova subiectul în mandatul său, care se încheie la sfârșitul anului.
Sâmbătă noaptea, în UE se dau ceasurile înapoi cu o oră, revenindu-se la ora standard, după cea de vară.
O consultare cu privire la practica efectuată de Comisie în 2018 a generat un record de 4,6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% au fost în favoarea abolirii schimbării orei.
Președintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunțat ulterior că schimbarea orei va lua sfârșit chiar în acel an, însă pentru confirmarea oficială toate statele membre trebuie să se pună de acord dacă vor utiliza permanent ora de iarnă (standard) sau cea de vară, iar cum nu s-a ajuns la o astfel de înțelegere, problema a rămas fără rezolvare.
Continuarea, în Aktual24.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Pixabay.com)