Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023

Data:

spot_img

Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023. Alte peste 10.000 de tinere cu vârsta între 15 și 19 ani au devenit mame anul trecut.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică cu privire la datele demografice, 627 de fete cu vârsta de sub 15 ani au născut în 2023. Dintre acestea, 16 se aflau deja la cel de al doilea copil.

Citește și: Tinerii pot schimba soarta acestor alegeri. De ce? Pentru că 2024 este anul în care un milion de tineri pot vota pentru prima dată | VIDEO

Fete sub 19 ani cu 4 copii

În cazul intervalului de vârstă 15-19 ani, numărul de nașteri este de peste 20 de ori mai mare. Astfel că în 2023, 13.736 de nou-născuți au fost aduși pe lume de către mame din această categorie de vârstă.

În peste 20% dintre cazuri, tânăra se afla deja la cel de al doilea copil. Tot în acest interval de vârstă, au existat 80 de mame care dădeau naștere la cel de al patrulea bebeluș.

În total, în România s-au născut 155.418 de copii în anul anterior. Astfel, aproape 10% dintre aceștia provin din situații în care mama are cel mult 19 ani.

De menționat este că date pentru anul 2023 sunt semi-definitive. În lucrarea Institutului Național de Statistică se specifică faptul că abia în 2025 se vor publica datele finale pentru 2023.

Citește și: Prietena Chinei și a lui Adrian Năstase nu mai lucrează la Directoratul Național de Securitate Cibernetică

45% din copii născuți de fete sub 14 ani, din România

Totuși, situația nu este una neobișnuită pentru țara noastră. Au existat ani în care cei mai mulți copii născuți de mame minore la nivelul Uniunii Europene proveneau din România.

Dacă ne uităm exclusiv la anul 2021, observăm că aproape jumătate din totalul de mame cu vârsta între 10 și 14 ani din UE erau din țara noastră.

Institutul Național de Statistică arată că în acel an, la nivelul Uniunii Europene, s-au înregistrat 1664 de nașteri la minore sub 14 ani, dintre care aproximativ 45% doar în România.

Din aceleași date se observă că o dată cu creșterea în vârstă, crește și numărul de situații în care o adolescentă a adus pe lume un copil.

Tot în 2021, nu mai puțin de 1.409 de românce cu vârsta de 15 ani au născut, pe când numărul total în Europa era de 3.903.

În total, în Uniunea Europeană, s-au înregistrat în 2021, 27.845 de nașteri la fete cu vârste între 10 și 17 ani. 8.024 veneau doar din România.

Ce face Ministerul Sănătății

Într-un răspuns pentru PRESShub, Ministerul Sănătății a transmis că există totuși mai multe campanii de prevenție a acestui fenomen.

„În cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate – Subprogramul de evaluare și promovare a a sănătății și educație pentru sănătate, finanțat de Ministerul Sănătăţii, coordonat metodologic de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și implementat de către structurile de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti se stabilește un Calendar anual al temelor prioritare de sănătate specifice naționale, calendar după care se desfășoară, la date stabilite, campanii de informare, educare și comunicare dedicate creșterii nivelului de conștientizare al populației”, spune Ministerul Sănătății.

Aceștia susțin că tema sănătății reproducerii este considerată drept o prioritate, astfel fiind introdusă pe calendarul anual al campaniilor și activităților de informare.

Ministerul Sănătății a mai declarat pentru PRESShub că metodologia prevede ca primă acțiune este realizarea unei analize de situație pe baza căreia să se stabilească populația țintă, grupurile populaționale prioritare, mesajele principale din campanie, exemple de acțiuni recomandate spre implementare la nivel județean.

Citește și: Noël Bernard, mentorul meu

Copii născuți de fete. Informarea tinerilor este necesară

Astfel, în anii trecuți s-a ajuns la concluzia că este necesară informarea tinerilor cu privirea la utilizarea planificării familiale, tocmai pentru a se evita sarcinile nedorite, inclusiv în cadrul minorelor.

„Astfel că acțiunile de informare-educare-comunicare au urmărit să crească nivelul de informare al adolescenților despre utilizarea unor surse de informație corecte privind sănătatea reproducerii, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite”, scrie în răspunsul primit de la minister.

Acestui demers i s-a alăturat și Ministerul Familiei, iar în cadrul campaniei ,,Pășește informat și încrezător spre viitor” aproximativ 6.000 de tineri beneficiari ai sistemului de protecție specială, inclusiv mame minore, au primit toate informațiile necesare cu privire la drepturile de care pot beneficia.

Totuși, România se confruntă cu această situație a unui număr considerabil de mame minore de mai bine de 10 ani.

În 2010, în țara noastră 732 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame. Cinci ani mai târziu se observă o ușoară scădere, până la 698 de cazuri. Totuși, în 2020 s-au înregistrat 760 de nașteri la această categorie de vârstă, iar în 2022, 751.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...