Peste 7.000 de porţii de varză călită cu afumătură au fost pregătite pentru masa populară organizată la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României, care a fost servită în curtea Palatului Principilor, unde accesul s-a făcut etapizat.
După două ore de la primele porţii oferite oamenilor, încă mai erau cam o mie de porţii disponibile. Oamenii au aşteptat liniştiţi, la rând, civilizat, lipsind îmbulzeala din alţi ani, informează Agerpres.
Bucătarii coordonaţi de către chef Radu Zărnescu au pregătit în acest an varză călită cu cârnaţ sau piept de porc afumate, cu ardei iute sau smântână, în funcţie de gustul fiecăruia, renunţându-se la fasolea cu ciolan.
Pregătirea materiei prime a început cu două zile înainte, iar mâncarea a fost preparată în ceaune de fontă de mari dimensiuni.
Citește și: Tabăra de jurnalism de date și storytelling. Cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș
Un chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, a pregătit şi el un desert care a fost oferit la masa populară, o uriaşă prăjitură în culorile tricolorului.
Potrivit administraţiei locale, costurile legate de masa populară au fost acoperite din sponsorizări.
Masa populară de 1 Decembrie a revenit anul trecut la Alba Iulia după doi ani de întrerupere cauzată de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.
În 2022 au fost distribuite participanţilor 7.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi ciolan, în 2019 10.000 de porţii, iar în 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, când au fost prezenţi la Alba Iulia 100.000 de oameni, au fost oferite peste 30.000 de porţii.
Citește și: VIDEO Un spectaculos foc de artificii în culorile tricolorului, la Alba Iulia
Urmăriți PressHUB și pe Google News!