Peste 80% dintre spitalele publice din România nu oferă servicii de avort. Situația în Bihor

Data:

spot_img

Asociația Moașelor Independente (AMI) a prezentat miercuri rezultatele unei cercetări, care arată că peste 80% dintre unitățile medicale publice din România nu oferă servicii de avort sau nu pot fi contactate de paciente, scrie Bihon.ro.

Analiza arată că din 176 de unități medicale publice care figurează cu secții de obstetrică-ginecologie, doar șapte furnizează ori avort medicamentos, ori chirurgical, în acord cu recomandările din ghidurile medicale, prospectele farmaceutice și legislația națională.

Totodată, din 783 de unități medicale private (clinici și spitale), doar trei unități oferă ambele tipuri de servicii de întrerupere a sarcinii conform ghidurilor, prospectului și legislației naționale.

„Nicio unitate publică nu oferă ambele tipuri de avort”, precizează documentul.

Citește și: Laura Ștefan: Ucraina vrea să arate că merită încrederea europenilor. Proceduri transparente, din buncăr, pentru prevenirea corupției

Sursa citată arată că, în județul Bihor sunt 20 de unități medicale care ar trebui să ofere acces la întreruperea de sarcină la cerere. Însă un singur spital public și trei unități private fac avort la cerere. În județ, doar o unitate medicală face avort medicamentos și niciun spital din Bihor, de stat sau privat, nu asigură avort chirurgical la cerere, la 13 săptămâni de sarcină. Printre motivele refuzului, invocate de angajații spitalelor bihorene, studiul enumeră: „Nu pot oferi astfel de informații prin telefon, trebuie să faceți o cerere la secretariat”, „Nu vor medicii să facă”, „Nu facem, din motive religioase”, „Nu avem contract cu casa de asigurări, avem doar ambulator”.

Asociația Moașelor Independente subliniază că, potrivit legislației în vigoare, în țara noastră limita maximă legală pentru avort chirurgical este de 14 săptămâni. Pentru avort medicamentos limita este de 9 săptămâni, potrivit recomandărilor din ghidurile medicale, coroborate cu cele din prospectele.

AMI precizează că doar 52 de unități medicale din țară (5,42%) furnizează acces la avort medicamentos până la 8 săptămâni de sarcină sau chirurgical până la 13 săptămâni de sarcină.

Continuarea, în Bihon.ro

Citește și: Comasarea alegerilor nu este justificată. Ce probleme are ordonanța prin care se mută data alegerilor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Fotografie cu caracter ilustrativ. FOTO: Inquam Photos / Justinel Stavaru)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related