Peste jumătate dintre testările anti-drog ale şoferilor ieşeni în trafic sunt fals pozitive

Data:

spot_img

Peste jumătate dintre testările anti-drog ale şoferilor ieşeni în trafic sunt fals pozitive. Asta relevă datele de anul trecut, în condițiile în care au fost efectuate sute de teste la IML.

Un procent de 52% din testările pe droguri, în trafic, ale poliţistilor ieşeni de la Rutiera din Iaşi se dovedesc fals pozitive, reiese dintr-o statistică a Institutului de Medicină Legală (IML)

De ce dau rateuri aceste testările anti-drog

Situația a fost reclamată chiar de către polițiștii rutieri din Pașcani, care şi-au dat seama rapid că aparatul nu era funcţional, deoarece şoferi erau găsiţi „zombie” de drogaţi la volan, potrivit datelor oferite de drug-test. Darl la analizele de la Institutului de Medicină Legală, medicii găsea contrariul: aceştia nu aveau deloc drog în sânge.

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au întrebat neoficial mai mulţi medici despre acest aspect, iar aceştia au precizat că în cazul fiecărui şofer procedura este complexă şi de durată: medical trebuie să testeze fiecare substanţă în parte iar, lista este lungă. Ca să nu mai spunem că apar noi substanţe halucinogene pe o listă neactualizată a IML.

Citește și: Magnatul Puiu Popovici a anulat în instanță două hotărâri de guvern vechi de un sfert de secol, care-i dădeau bătăi de cap în dosarul „Băneasa”

Precizările IML de ieri, reacţie la semnalele din presă

Ieri, reprezentanţii IML au venit cu mai multe precizări.

„Ca urmare a interesului public deosebit referitor la modul în care se realizează testările toxicologice în cadrul institutelor medico-legale din care ar reieşi cu precădere faptul că acestea infirmă, în urma analizelor probelor de sânge şi urină, unele testări rapide efectuate în trafic, precum şi a existenţei în mass-media a unor articole care au sugerat existenţa unor manipulări a acestor rezultate în cadrul instituţiilor medico-legale, atribuite în mod tendenţios şi fals Poliţiei Române, Consiliul superior de medicină legală, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Române, a realizat o evaluare primară a datelor referitoare la rezultatele analizelor toxicologice din anii 2022-2023 realizate în cazul şoferilor la care în trafic a fost detectat un rezultat rapid pozitiv la droguri, constatând următoarele: rezultatele obţinute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la judeţ la judeţ şi de la an la an”, au precizat cei de la Consiliul de Medicină Legală din România.

Citește și: Cele mai citite articole din PRESShub, în 2023

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related