Petru Alexandru Galai a plecat! Va face “momi” pentru cei veșnici!  

Data:

Nu știu când Petru Alexandru Galai (28.05.1956 – 06.04.2025) va pătrunde de facto în manualul de istorie a artei românești, dar părerea mea de nespecialist este că repede. Am fost prieteni buni o perioadă frumoasă a vieții noastre, și prieteni de la distanță în ultima perioadă, când, nu știu de ce, a fost mai retras. Nici măcar pe la atelier nu l-am mai găsit.

Prietenii îi cunosc atelierul din Carol 10, de unde operele sale prindeau viață, unde în aproape fiecare ianuarie, Momi, că așa îi spuneau prietenii, pregătea cu cazan cu ciobă de burtă, cum nimeni altul nu reușea!

Carol 10, era locul unde se bea zdravăn și unde se discuta aprins filosofie, artă si mai ales politică. Momi a fost un liberal convins, dezmăgit de conjunctura actuală. Era liberal prin natura meseriei, dar mai ales prin dezgustul față de perioada comunistă pe care a trăit-o aproape jumătate din viață. Personaje sale din atelier, poreclite ”momi”, vor depune mărturie în fața lui Dumnezeu că a crezut în libertate.

Născut la Drobeta Turnu Severin, cu armata făcuta la grăniceri, pe Clisură în cea mai neagră perioadă, a venit în București pentru a se înscrie la Instritutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”. De lucrările sale, de premiile luate, de opera sa, îi las pe specialiști să scrie. Și sigur vor scrie, mai ales acum, că și-a luat catrafusele de sculptor și a plecat. A plecat să lucreze pentru ăia mai buni, care sigur îi vor da un atelier spațios și nu îl vor supăra cerându-i bani pe mai știu eu ce invenție de portarel al Primăriei. A plecat să gătească pentru prietenii lui sculptori pe care îi pomenea des cu cate un cazan de mâncare din care toți cunoscuții lui erau invitați să mănânce.

A plecat pe langă miniaturile lui de sfinți schizofrenizați de lumea degradată, dar ne-a mai lăsat o serie de rețete fabuloase din bucătăria sa, rețete fezandate cu povești spumoase, ne-a lăsat câteva istorisiri spumoase pe cand lucra la Casa Poporului sau cu ”eroisme” de la ”Revoluție”. Au mai rămas și câteva emisiuni făcute la Radio Mix.

A lăsat o familie îndurerată și câțiva prieteni care îl vor pomeni ori de câte ori vor avea ocazia, evident, la un pahar cu vorbe.

Geneza. ansamblu 1, ceramica
Intrarea in Ierusalim 1 – detaliu, bronz, 100x60x30 cm
Euharistie – bronz, 150x60x30 cm
Catapeteasma – detaliu 2, bronz si lemn, 300x150x100 cm

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru lucrează în industria energetică în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României (2013). Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018), „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), „Geopolitica și securitate energetică” (2024). A publicat numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related