Corupția, clientelismul intern, afacerile cu sănătatea oamenilor și condițiile improprii performanței medicale sunt doar câteva din motivele pentru care sistemul românesc de sănătate explodează și se prăbușește.
Zece pacienți intubați în secția de terapie intensivă a unui spital suport Covid din Piatra Neamț au murit, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă seară în condiții încă nelămurite. Erau infectați cu virusul corona, la fel ca și alți șase bolnavi, a căror stare este gravă și care au fost transferați într-un spital mobil instalat în nordul țării, în comuna ieșeană Lețcani.
Cele patru cadre medicale din tura de gardă au încercat să salveze ce a mai putut fi salvat, dar flăcările le-au provocat și lor arsuri. În cazul unuia dintre cei patru, medicul Cătălin Denciu, situația a fost într-atât de gravă încât a fost nevoie de transfer în Belgia, la clinica la care, în urmă cu cinci ani, au fost aduși o parte din victimele incendiului din clubul Colectiv.
Proceduri din secolul trecut
Sistemul medical din România este, de luni bune, cu nervii întinși la maxim, suprasolicitat de efortul de a-i ajuta pe cei care se îmbolnăvesc de Covid-19. Nu este vorba doar de numărul mare de cazuri cu care se confruntă, ci și de o serie de alte probleme sistemice adunate de-a lungul ultimelor decenii.