„Pictorul vizionar” Victor Brauner – expus la Timişoara în anul Capitalei Europene a Culturii

Data:

spot_img

Muzeul de Artă Timişoara va găzdui, la începutul anului viitor, cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est. Cu sprijinul Art Encounters vor fi aduse la Timişoara şi expuse 80 de picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întreg parcursul carierei artistului atât din perioada românească, cât și din perioada de la Paris, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România.

Muzeul de Artă din Timișoara va beneficia de un împrumut excepțional de 40 de lucrări semnate Victor Brauner, parte din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou care cuprinde aproape 150 de lucrări semnate ale artistului. Acestea vor sta pe simeze alături de alte 40 lucrări din colecțiile Muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles, din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate, în expoziţia numită Victor Brauner: invenții și magie.

Expoziţia va fi organizată în cadrul Programul Cultural Timişoara, Capitală Europeană a Culturii şi este posibilă prin extinderea parteneriatului dintre Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Modernă din Paris/Centre Pompidou și grație sprijinului Institutului Francez din Timișoara. Demersul este susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, principala autoritate finanţatoare, şi este organizat de Muzeul de Artă Timişoara şi Fundaţia Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România prin filiala sa din Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Français. Expoziția va beneficia de un catalog conceput de curatoarea Camille Morando și publicat grație lui Christian Derveloy prin Arta Grafică în colaborare cu Fundația Art Encounters.

Expertiza Fundaţiei Art Encounters în organizarea Bienalei de Artă şi relaţiile instituţionale dezvoltate cu principalele instituţii muzeale din Europa vor fi puse la dispoziţia acestei iniţiative unice în peisajul cultural românesc.

Victor Brauner (1903-1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureștene în anii 1920. După două șederi în Franța, în perioada 1925-1926 și 1930-1935, s-a alăturat, în 1933, mișcării suprarealiste inițiate de André Breton. În 1938, s-a mutat definitiv la Paris. În același an, după ce şi-a pierdut un ochi, a devenit, pentru mișcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniții, ceea ce l-a determinat pe André Breton să afirme că, în faţa picturii lui Brauner, bucuria sa are ceva sacru.

Din perspectiva curatoarei Camille Morando, Victor Brauner este unul din cei mai mari artiști suprarealiști: „El este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor și inventivitate, hrănită de originile sale românești, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală și de arta primitivă”, titrează PUTEREA A CINCEA.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scriitoarea Nora Iuga, nominalizată la Premiul „Poetul European al Libertății”

Scriitoarea Nora Iuga a fost nominalizată, alături de alți...

Rocada Postbaroc – Dialog între Baroc şi Postbaroc, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) creează un eveniment...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...