Piețele ieșene sunt pline de tarabe cu ciuperci necontrolate de nimeni. Oameni intoxicați se zbat între viață și moarte la spital | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Piețele ieșene sunt pline de tarabe cu ciuperci necontrolate de nimeni, aduse din zonele montane sau din pădurile din județ. Comercianții afirmă că vând zilnic între 50 și 100 kg la fiecare stand.

Totuși, aceștia nu au întotdeauna autorizațiile necesare pentru comercializare, fapt ce a dus la o creștere a cazurilor de intoxicație cu ciuperci. Mulți cumpărători își pun încrederea în propria capacitate de a recunoaște ciupercile comestibile, dar experții avertizează că este foarte dificil pentru o persoană neavizată să distingă între exemplarele sigure și cele toxice, riscul fiind mult mai mare decât pare.

Radu Botez, directorul Ecopiața, a declarat pentru Ziarul de Iași că nu poate controla comercializarea ciupercilor. El a explicat că, deși pentru fructe și legume există aparate care măsoară nivelul de nitriți și nitrați, folosite pentru verificarea produselor din piață, nu există echipamente similare pentru controlul ciupercilor.

„Nu avem nici atribuții, nici posibilitatea de a-i opri sau de a-i încuraja să vândă”

„Nu avem nicio modalitate de a controla vânzarea ciupercilor, iar în general, acestea sunt aduse de oameni simpli, în special din zonele montane. Cei care cumpără spun că se pricep, la fel și cei care vând. Totuși, noi nu avem nici atribuții, nici posibilitatea de a-i opri sau de a-i încuraja să vândă. Nu dispunem de instrumentele necesare pentru a decide dacă ar trebui sau nu să oprim comercializarea acestor ciuperci”, a explicat Radu Botez.

Citește și: Cumnatul fostului președinte al Camerei Deputaților are apartament în complexul Nordis din Mamaia

Referitor la vânzătorii din apropierea pieței, directorul EcoPiața, Radu Botez, a menționat că a făcut mai multe solicitări către poliție pentru a rezolva situația, însă problema continuă să persiste.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Iași, Gabriel Ciobanu, a subliniat că piețele agroalimentare din Iași, inclusiv cele din rețeaua EcoPiața, sunt unități autorizate sanitar-veterinar. Conform legislației în vigoare, acestea au obligația de a accepta doar operatori economici care dețin autorizație sau înregistrare sanitar-veterinară. De exemplu, comercianții de lapte sau brânză trebuie să aibă un document sanitar-veterinar eliberat de DSVSA, care atestă că produsele lor au fost controlate. Acesta evidențiază faptul că, dacă piețele permit altfel de comercianți, responsabilitatea este complet a lor, iar aceștia riscă sancțiuni contravenționale.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Fost europarlamentar român: „România și Uniunea Europeană au sprijinit concret Republica Moldova”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related