Pilonul II de pensii. Economistul Radu Crăciun explică cum funcționează | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Pilonul II de pensii. Economistul Radu Crăciun explică cum funcționează. Pentru mulți români, sistemul de pensii obligatorii administrate privat continuă să ridice nedumeriri despre cum și când se pot accesa sumele acumulate.

Radu Crăciun, directorul BCR Pensii și președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat (APAPR), oferă informații importante pentru participanți, venind cu răspunsuri detaliate pentru „Ziarul de Business” la câteva întrebări frecvente legate  de acest sistem.

În cele ce urmează, prezentăm pe scurt principalele clarificări oferite de Radu Crăciun, mai jos fiind întrebările și răspunsurile detaliate. Important de știu că fondurile acumulate în Pilonul II pot fi retrase la pensionarea pentru limită de vârstă sau în cazul unei pensii de invaliditate. În situații nefericite, banii rămân moștenitorilor, conform legii.

Participanții își pot schimba administratorul fondurilor, însă trebuie să țină cont de posibilele penalități de transfer. Dacă transferul se efectuează după doi ani de la aderare, nu se percep penalități. Cei care se întreabă ce pensie privată ar putea primi după o viață de contribuții trebuie să știe că suma depinde de randamentele obținute de fond, fără estimări certe.

Citește și: Consiliera din Primăria Băile Govora nu se împacă cu clasarea din dosarul judecătorului Mateescu

Pentru a accesa fondurile la pensionare, este necesară o cerere către administratorul fondului de pensii. Altfel, banii rămân în cont și sunt investiți în continuare. Suma poate fi primită integral sau eșalonat, iar în ambele cazuri se aplică impozitarea conform legii. În cazul decesului, moștenitorii participantului au dreptul la fondurile acumulate, având opțiuni de plată unică sau eșalonată, fără penalități.

Ce este Pilonul II de pensii?

Pilonul II reprezintă un sistem de pensii obligatorii administrat privat, care completează pensia publică oferită de stat. Practic, o parte din contribuția pe care o plătiți pentru asigurările sociale este direcționată către un fond privat de pensii. Fondurile din Pilonul II sunt investite pentru a vă aduce beneficii suplimentare la pensie. Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția la acest fond privat este de 4,75%. În acest context, am realizat un interesant interviu cu Radu Crăciun, directorul BCR Pensii și președintele APAPR, despre câteva aspecte esențiale legate de Pilonul II.

Jurnalist: Când se intră practic în posesia banilor din Pilonul II?

Radu Crăciun: La Pilonul II, participanții își pot retrage banii acumulați odată ce se pensionează pentru pensia de la stat, la limita de vârstă. Deci nu anticipată. De asemenea, banii se mai pot retrage și în situația în care participanții beneficiază de pensie de invaliditate, iar în cazul unui eveniment nedorit banii nu se pierd, ci le revin moștenitorilor, în condițiile legii. Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.

Jurnalist: O persoană își poate schimba administratorul de fonduri private?

Radu Crăciun: Orice participant poate alege oricând să își transfere activul acumulat de la un fond de pensii administrat privat la altul, în funcție de preferințele personale. Le recomandăm celor interesați ca, înainte de a lua o decizie, să se documenteze foarte bine despre eventualele penalități de transfer. Astfel, dacă transferul se realizează mai devreme de 2 ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul acestui fond poate percepe penalități de transfer. Valoarea penalităților este menționată în prospectul schemei de pensii administrată privat, care de regulă este postată pe website-ul administratorului respectiv. Dacă transferul la un nou fond se realizează după 2 ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul fondului de pensii care transferă activul personal nu va percepe penalități de transfer.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Dosarul lui Uncheașu, „îngropat” de procurori de dragul părinților judecători din Craiova

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related