sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăNewsletterPing-pong pe averea unuia dintre cei mai bogaţi ieşeni din istorie

Ping-pong pe averea unuia dintre cei mai bogaţi ieşeni din istorie

Averea unuia dintre cei mai influenţi şi bogaţi ieşeni ai Iaşului interbelic, industriaşul evreu Theobald Schneier, a ajuns minge de ping-pong între funcţionarii indolenţi din cinci importante instituţii ale statului.

Urmaşii acestuia se judecă încă din anii ’90 pentru a recupera măcar o parte din averea acestuia. Direcţia Sanitară Veterinară Iaşi, Agenţia Sanitară Veterinară de la Bucureşti, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, ba chiar şi Primăria Iaşi, i-au trimis pe aceştia ani la rând de la Ana la Caiafa, în încercarea lor de a obţine o parte dintre cele 7 hectare deţinute de Theobald Schneier în Tătăraşi, unde acesta avea fabrici de chimicale.

Lucrurile sunt foarte clare, dar retrocedarea s-a încurcat în chestiuni procedurale şi birocratice de neînţeles. Într-un final, după ani buni de procese, s-a ajuns la o concluzie: totul, dar absolut totul, trebuie repornit de la zero.

Cei care au scăpat de Pogromul de la Iaşi din familia industriaşului sunt acum din nou bogaţi şi influenţi, dar nu la Iaşi, ci la Haifa. Acolo, familia Schneier oferă zeci de burse institutului politehnic din marele oraş israelian, toţi cei din familie, începând cu Theobald Schneier, ce a făcut studiile la Zurich, fiind la rândul lor ingineri. O poveste despre cum poţi înnebuni pe holurile instanţelor ieşene, în rândurile următoare.

Urmaşii unui influent industriaş evreu ieşean cer în instanţă ce a mai rămas din imensa avere a familiei. Aceştia au cerut în instanţă retrocedarea unei suprafeţe de peste 5 ha aflată în zona Tătăraşi – Aurel Vlaicu, unde se afla una dintre fabricile familiei. Terenul fusese cumpărat în 1938 de Theobald Schneier, acesta înfiinţând acolo fabrica „Industriile Chimice Forestiere”, naţionalizată însă de autorităţile comuniste în 1948. Procesul de retrocedare a fostei proprietăţi s-a blocat însă la Ministerul Justiţiei, din motive greu de înţeles.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE