Plăcinta dobrogeană a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).
Celebra plăcintă este un produs de patiserie fabricat în regiunea Dobrogea din sud-estul României, care se prepară cu foi de aluat întinse și umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caș și cu ouă.
„Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Foile se întind și se usucă până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și puțin lucioase, caracteristici pe care numai localnicii din regiunea respectivă le cunosc”, se arată pe pagina Comisiei Europene
Caracterul specific al produsului „Plăcintă dobrogeană” se datorează modului de preparare și îndemânării transmise de la o generație la alta de locuitorii din Dobrogea. Reputația produsului se datorează dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa, transmise prin izvoare orale culese și transcrise în reviste și în cărți în vederea păstrării în timp pentru generațiile viitoare.
Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 1 621 de produse agricole deja protejate. Lista tuturor indicațiilor geografice protejate se găsește în baza de date eAmbrosia.
Citește și: Un deputat PSD și unul PNL, discurs identic până la virgulă despre „bunul simț”
Lista produselor românești protejate în Uniunea Europeană
Plăcinta dobrogeană se adaugă în „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, format din:
Telemeaua de Sibiu
Cârnații de Pleșcoi
Scrumbia de Dunăre afumată
Novacul afumat din Țara Bârsei
Telemeaua de Ibănești
Salamul de Sibiu
Magiunul de prune de Topoloveni
Cașcavalul de Săveni
Salata cu icre de știucă de Tulcea
Salata tradițională cu icre de crap
Mai multe informații sunt disponibile AICI.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
FOTO: Comisia Europeană în România