Plan de urgenţă pentru gaz: cine şi cum economiseşte

Data:

Uniunea Europeană caută să își limiteze consumul de gaze cu 15% din cauza reducerii livrărilor rusești, potrivit Deutsche Welle. Chiar înainte de planul de urgență de la Bruxelles, statele membre ale UE luaseră măsuri de economisire a energiei.

Probabil că cel mai bun sfat de economisire a energiei pentru germani, care sunt mai dependenți de gazul lui Putin decât aproape oricine altcineva din Europa, vine din Grecia. Cum ar fi dacă pensionarii germani și-ar lua pur și simplu o vacanță mai lungă în Creta în timpul iernii, se întreabă ministrul turismului de la Atena. Sau și mai bine: de ce nu se mută pensionarii direct în Grecia? Soare, plajă și bucătărie grecească, în loc să plătească sume uriașe pentru încălzire și apă caldă în iarna umedă și cenușie a Germaniei.

Contextul acestei propuneri ests destul de serios. Grecia este mult mai bine pregătită decât Germania pentru planul de urgență al UE de reducere voluntară a consumului de gaze cu 15 %. Niciuna dintre insulele grecești, cu excepția Eubeei, nu sunt conectate la rețeaua de gaze naturale, ci se încălzesc cu păcură sau electricitate. Iar dacă se face mai frig, un șemineu face parte din inventarul standard al multor apartamente.

Un cot mic dat Germaniei de Spania

La fel ca Portugalia și Spania, Grecia s-a opus inițial propunerii de economisire a Comisiei Europene. Ministrul spaniol al energiei, Teresa Ribera, a rezumat cu suficiență atitudinea statelor din sudul UE: „Spre deosebire de multe alte țări, spaniolii nu au trăit peste posibilitățile lor atunci când vine vorba de energie”.

Terminal pentru gaz lichefiat la Barcelona

Madridul își permite această abordare la adresa Germaniei. În ultimii ani, guvernul a investit mult în infrastructura pentru marile petroliere cu gaz lichefiat LNG din SUA și din alte regiuni ale lumii. Cea mai mare instalație de regazeificare din Europa se află la Barcelona iar o treime din toate instalațiile din UE sunt situate în Spania. În caz de urgență, a anunțat Ribera, Spania și-ar reduce în mod voluntar consumul de gaz cu șapte până la opt procente.

„Mobilizare generală” în Franța

Franța vecină are patru terminale de import de gaz lichefiat. De la jumătatea lunii iunie, țara nu mai primește gaz prin conducte direct din Rusia, dar a devenit cel mai mare importator mondial de gaz lichefiat rusesc. Prin urmare, în urmă cu o lună, șefii celor mai mari trei companii de utilități au făcut apel la populație să economisească energie electrică. Franța a activat așa-numita fază energetică portocalie, care semnalează o situație tensionată.

Președintele francez Emmanuel Macron a mers și mai departe. Pe 14 iulie, cu prilejul zilei naționale, el a descris planul național de economisire a energiei drept „mobilizare generală”. Guvernul intenționează să diversifice și mai mult aprovizionarea cu energie, să extindă mai rapid sursele de energie regenerabilă și să umple instalațiile de stocare. Între timp, cetățenii trebuie să pornească mașina de spălat vase o singură dată pe zi în loc de două și să stingă luminile.

Aparatele de aer condiționat din Italia nu mai funcționează la turație maximă

Italia, care își obținea 48% din gazul importat din Rusia înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina, întârzie, ca și Germania, eliminarea planificată a cărbunelui – cu șapte centrale electrice, dintre care unele au fost închise sau funcționează doar la capacitate redusă.

De la 1 mai, în clădirile publice din Italia este un pic mai cald pentru populație, căci aparatele de aer condiționat nu mai au voie să răcească sub 27 de grade, cu o toleranță de două grade. În timpul iernii, temperatura poate fi încălzită până la maximum 19 grade. Contravenienții riscă amenzi draconice cuprinse între 500 și 3000 de euro.

Belgia recompensează economisirea energiei prin reducerea TVA

Belgia, pe de altă parte, îi răsplătește pe cetățenii care economisesc energie. Din martie, cotele reduse de TVA se aplică produselor și serviciilor de construcții, cum ar fi demolarea și renovarea, precum și colectoarelor solare, pompelor de căldură și boilerelor solare. Acestora li se aplică o TVA de numai 6%, în loc de 21%. Sloganul guvernului este: „Izolați-vă casele, izolați-l pe Putin”.

Importurile rusești reprezintă doar șase la sută din consumul de gaze al Belgiei iar portul Zeebrugge dispune de un imens terminal de gaz natural lichefiat LNG. Cu toate acestea, Belgia a decis să nu închidă cele două reactoare nucleare Tihange 3 și Doel 4 în 2025, ci să le mențină în rețea încă zece ani.

Olanda și Austria se bazează din nou pe cărbune

Olanda se îndepărtează de principii care, la fel ca în Germania, păreau de neatins în urmă cu doar câteva luni. Centralele electrice pe cărbune, a căror producție a fost redusă la o treime din cauza crizei climatice, vor funcționa acum la putere maximă până în 2024. Între timp, în Austria, o centrală electrică este în curs de conversie pentru a funcționa pe bază de cărbune iar alte centrale pe gaz ar putea fi modificate pentru a funcționa pe bază de păcură.

În Europa de Sud-Est, Croația își mărește capacitățile de gaz lichefiat, Bulgaria explorează petrol și gaze în Marea Neagră iar în România guvernul a supus la vot în parlament o reformă a restrictivei legi offshore, care ar trebui să facă producția de gaze mai profitabilă.

Sfaturile controversate ale unei companii energetice britanice

În vreme ce țările UE par să fi realizat gravitatea situației, furnizorul britanic de energie SSE a trimis un e-mail clienților săi cu sfaturi practice pentru a economisi costurile de încălzire: câteva sărituri, un terci de ovăz consistent, îmbrățișarea animalului de companie sau a unui membru al familiei ori consumul de ghimbir se aflau pe lista „modalităților simple și economice de a rămâne cald iarna”.

Ceea ce a urmat a fost un val de indignare într-o țară în care, potrivit organizațiilor de caritate, până la șase milioane de gospodării vor trebui să își împartă puținii bani între achiziționarea de mâncare, gaz și electricitate în timpul iernii. Scuzele au urmat imediat, compania precizând că sfaturile au fost „rușinoase” – inclusiv cele despre cât de cald și în formă rămâi făcând curățenie în casă.

Preluare Deutsche Welle

Foto: Ursula von der Leyen (SURSA FOTO: Comisia Europeană)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Proces amânat în cazul Vlad Pascu. Judecătoarea dosarului a...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...

Neamuri și pile politice parazitează primăria unei comune din Iași | Reporter de Iași

Neamuri și pile politice parazitează primăria unei comune din...