Planul inițial al lui Putin: cucerirea Ucrainei în 10 zile și uciderea lui Zelenski

Data:

spot_img

Rusia plănuia să înceapă invazia militară în Ucraina cu o „campanie masivă de rachete și atacuri aeriene” împotriva țintelor militare ucrainene. De asemenea, Moscova întocmise o listă cu liderii de la Kiev care ar fi trebuit să fie uciși, cine va fi intimidat și cine va fi colaborator al noului regim impus de Putin, arată Royal United Services Institute (RUSI), think-tank britanic specializat pe probleme de apărare și securitate.

Pe lista celor ce urmau să fie uciși se aflau președintele Volodimir Zelenski, premierul, șeful Parlamentului alți lideri politici. Planul mai arăta că după ce Ucraina ar fi fost cucerită până pe 5 martie, ar fi fost anexată cu totul Rusieii în luna august.

Dezvăluirea se bazează pe documente capturate de la ruși și care poartă semnătura personală a lui Vladimir Putin, planurile obținute de occidentali fiind extrem de detaliate.

Citește și: Furie și frică: protestele din Iran, văzute din interior

Planul, ținut secret până în preajma invaziei militare din Ucraina

Potrivit RUSI, strategia era cunoscută doar de puține persoane la cel mai înalt nivel, apropiații lui Putin. Nici măcar adjuncții șefilor de arme (infanterie, artilerie, blindate, aviație, rachete) din cadrul armatei ruse n-au fost puși la curent cu planul de invadare și ocupare a Ucrainei decât cu câteva zile înainte de începerea efectivă a războiului. Unele unități militare au primit ordinele necesare cu doar câteva ore înainte de invazie!

„Planul rus presupunea că viteza și folosirea unor strategii diversioniste, pentru a ține forțele ucrainene departe de Kiev, ar fi permis ocuparea rapidă a capitalei. Planul rusesc de diversiune a reușit în mare măsură, iar rușii au obținut un avantaj de forță în raport de 12:1 la nord de Kiev.

Citește și: Românul care a strâns 250.000 de euro pentru ucraineni. „Am trecut prin zeci de baraje de artilerie. Dar simt că fac ceva bun”

Liste cu cei care trebuia să fie uciși

Planul de invazie rapidă gândit de Putin și strategii săi cuprindea comploturi de capturare a centralelor nucleare ale Ucrainei pentru a adăposti trupele ruse, a obține controlul asupra sistemului energetic al țării și, potențial, a șantaja țările europene cu riscul de poluare cu radiații.

Serviciile secrete ucrainene afirmă că Rusia a plănuit să folosească unități aeropurtate din Belarus pentru a captura centralele nucleare Rivne și Hmelnîțkîi.

Inițial, Moscova nu viza infrastructura critică, cum ar fi centralele electrice și căile ferate, deoarece acestea au fost esențiale pentru planurile sale de a ocupa țara, arată RUSI, citată de Sky News.

Cum a fost capturată doar centrala nucleară de la Zaporojie, iar trupele rusești au fost nevoiete să se retragă în estul Ucrainei, Rusia a început să distrugă cu rachete infrastructura energetică și de apă a Ucrainei, pentru a pune ca populația să cedeze și să pună presiune pe conducerea de la Kiev să se predea.

Înainte de începerea războiului, serviciile secrete de contrainformații ale Rusiei au întocmit liste cu liderii ucraineni, care au fost împărțiți în patru categorii: cei care ar trebui uciși; cei care trebuie suprimați și intimidați; cei considerați neutri, care ar trebui încurajați să colaboreze; cei pregătiți să colaboreze.

Oficialii ruși au planificat să înregistreze populația ucraineană prin intermediul unui recensământ din ușă-n ușă, precum și a unor tabere de filtrare, susține think tank-ul britanic.

Citește și: Odele nu ajută România. Despre politica externă în 2022

Secretomania a dus până la urmă la eșec

Dar, pentru că securitatea operațională care a făcut ca diversiunea să fie un succes a însemnat și faptul că forțele ruse [fiind informate în ultimul moment] nu au fost pregătite la nivel tactic pentru a executa planul în mod eficient.

Ca urmare, când viteza nu a reușit să producă rezultatele dorite, forțele ruse și-au găsit pozițiile degradate constant pe măsură ce Ucraina s-a mobilizat”, arată RUSI.

Organizația menționează că, ulterior, competența tactică a armatei ruse s-a dovedit semnificativ inferioară în comparație cu așteptările multor observatori din interiorul și din afara Ucrainei și Rusiei.

„Cu toate acestea, sistemele de arme rusești s-au dovedit în mare măsură eficiente, iar acele unități cu un nivel mai înalt de experiență au demonstrat că Forțele Armate la Federației Ruse au un potențial militar considerabil, chiar dacă deficiențele în pregătire și modul în care au fost utilizate au însemnat că armata rusă nu a reușit să îndeplinească acest potențial”, menționează think-tank-ul britanic.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Expoziție a unor artiști ucraineni și români numită „Operațiunea Artistică Specială, amplasată lângă ambasada Rusiei în București, vineri 29 aprilie 2022. Inquam Photos / George Călin

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. […] Pe lista celor ce urmau să fie uciși se aflau președintele Volodimir Zelenski, premierul, șeful Parlamentului alți lideri politici. Planul mai arăta că după ce Ucraina ar fi fost cucerită până pe 5 martie, ar fi fost anexată cu totul Rusieii în luna august, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a...

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...