Rusia a generat artificial o catastrofă umanitară în Transnistria, iar acum se pregătește să-și aroge rolul de „salvator”, prin reluarea livrărilor de gaze (în regim revers) pe ruta alternativă (conducta transbalcanică).
Informația apare deocamdată doar pe surse, dar funcționari guvernamentali de la Chișinău au confirmat pentru DW că Rusia pregătește tehnic și propagandistic acest scenariu. Numai că Gazprom nu va mai livra în Transnistria 5,7 milioane metri cubi pe zi (așa cum livra până pe 1 ianuarie 2025), ci doar 3,7 milioane metri cubi – strict pentru reluarea activității fabricilor, uzinelor și a fermelor de criptovalută din regiunea transnistreană, gestionate de câteva grupări politico-oligarhice ruse și de crimă organizată din Rusia. Altfel spus, Rusia nu va mai livra în Transnistria nici un metru cub de gaze pentru producerea energiei electrice ieftine pentru malul drept al Nistrului (Chișinău) – așa cum era până pe 1 ianuarie 2025.
Citește și: Rusia ține în frig Transnistria pentru a-și face jocurile în Republica Moldova
După sistarea livrărilor de gaze rusești în Transnistria, centrala de la Cuciurgan (subordonată separatiștilor) a încetat să mai vândă curent Chișinăului, iar regiunea transnistreană s-a scufundat în beznă și frig . Pentru a acoperi deficitul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, Chișinăul a început să cumpere masiv curent (mai scump) din România și de pe piața europeană, dar aceasta a generat o creștere a tarifelor pentru consumatori – inițial cu 30%, iar la scurt timp cu încă 75%.
Reacții economice în lanț
Este exact efectul pe care l-a urmărit Rusia prin declanșarea artificială a crizei energetice în Transnistria – să genereze o explozie a tarifelor la energie pe malul drept, iar de aici reacții economice în lanț și inflație. În paralel, Moscova a încercat să deturneze propagandistic responsabilitatea pentru criza pe care ea însăși a generat-o în Transnistria, acuzând de aceasta Chișinăul și Kievul.
Regimul separatist pro-rus de la Tiraspol lucrează, evident, mână în mână cu Kremlinul la acest plan de destabilizare (și de preluare a controlului politic) a Republicii Moldova cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare decisive pentru aderarea țării la UE. Așa se explică faptul că administrația separatistă de la Tiraspol a respins orice ajutor propus de Guvernul moldovean populației din regiunea transnistreană în ultimele 13 zile.
Regimul separatist a respins inclusiv ajutorul umanitar (generatoare, hrană, medicamente) propus de Chișinău – refuz însoțit mereu de fraza: „Noi așteptăm ajutor din partea Rusiei” sau „Pe noi ne va salva Vladimir Vladimirovici (Putin – n.n.)”.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: AGERPRES FOTO)