„Planul Simion”. Ce a înțeles liderul AUR înaintea noastră. Cozi de câteva sute de persoane la semnarea „Planului Simion, care promite case de 35.000 de euro pentru români.
Și o reacție viguroasă din partea politicienilor și comentatorilor. Mulți au invocat țeapa Caritas, marele joc piramidal care i-a îmbogățit pe unii (puțini) și i-a lăsat pe cei mulți cu paguba.
Alții au vorbit despre publicitate mincinoasă. Ba chiar, au fost sesizați procurorii.
Și totuși, George Simion s-ar putea să știe ceva ce noi nu știm, să vadă ceva ce noi nu vedem și să înțeleagă ceva ce noi nu înțelegem.
Bineînțeles, promisiunea lui George Simion este o aberație din punct de vedere economic – nu poți construi locuințe la un asemenea preț în România de azi, iar statul nu are atâtea terenuri disponibile pentru a permite construirea locuințelor exact acolo unde este nevoie de ele.
Este și o șarlatanie morală. Cei care au semnat „Planul” ar primi subvenții plătite din banii celor care nu au semnat.
Cât despre încredințarea datelor personale pentru un fel de contract, fără garanții și fără vreo valoare juridică … ei bine, aceasta ar trebui, poate, să primească o clarificare din partea autorităților.
Dar de ce s-ar împiedica George Simion în asemenea detalii?
Știm cu toții – și probabil o știe și George Simion – că România nu se va transforma vreodată în raiul imobiliar cu apartamente la preț de mașină. Nu asta e important, ci alte două aspecte.
Primul: publicitatea
Ne place sau nu, George Simion a câștigat o bună parte din atenția publică în aceste săptămâni. Politicienii au reacționat.
Comentatorii economici au reacționat. Publicul a reacționat, printr-o campanie de un sarcasm mușcător pe rețelele sociale.
Pentru George Simion acestea sunt binecuvântări. El le poate spune acum discipolilor lui că întregul ”sistem” este deranjat, ba chiar îngrozit de „Planul Simion”.
Au reacționat ei? Înseamnă că George Simion are dreptate.
Discipolii partidelor din dreapta radicală au această trăsătură comună: ei resping nu doar centrul politic, ci și tot ce înseamnă competență consacrată. Ei resping opiniile experților și detestă media mainstream, care nu cultivă teoriile conspirației.
Citește și: Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?
În ochii lor, faptul că a fost supus ironiilor și criticilor nu face decât să credibilizeze ”Planul Simion”. Iar liderul AUR, în luptă acerbă cu Diana Șoșoacă pentru această felie de electorat, știe asta.
Al doilea: Factorul psihologic
Una dintre lecțiile desprinse din studierea sistemului rusesc de dezinformare este aceasta: o minciună devine cu atât mai credibilă cu cât este mai gogonată.
Tocmai aceasta o ajută să se rostogolească pe rețelele sociale, să producă dezbateri, controverse și în cele din urmă să producă diviziune.
Se pare că George Simion și-a însușit aceaastă lecție ca nimeni altul – cu excepția notabilă a Dianei Șoșoacă.
Electoratul radical este în mare măsură adeptul teoriilor conspirației. Nu logica și nici faptele sunt cele care contează în aprecieri.
Contează că este vorba despre un fapt cu totul și cu totul neobișnuit, care se detașează de „normal”.
Radicalii de dreapta se cred un fel de „inițiați”, care cunosc adevăruri ascunse celorlalți, „orbiți” de discursul mainstream. Transformați în ”turmă” și ”zombi”.
Pentru acești ”inițiați, altfel decât restul lumii, povestea apartamentelor de 35.000 de euro poate fi la fel de credibilă precum tunelurile dacice din Bucegi.
Nu este vorba despre încredere aici, ci despre un soi de credință. Iar reacția mainstream nu face decât să le întărească credința.
În definitiv, nici nu mai contează dacă aceste apartamente vor exista cu adevărat – posibil ca destul mulți dintre semnatarii ”planului” să simtă, în adâncul sufletului lor, că nu se vor alege cu nimic. Altceva este important: manifestarea credinței și participarea la ritual. Se pare că George Simion a înțeles asta înaintea noastră.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Cand esti la un nivel monumental de prostie … sigur ca atragi atentia, dar asta nu inseamna ca ai inteles ceva …