„Planul Simion”. Ce a înțeles liderul AUR înaintea noastră

Data:

spot_img

Planul Simion”. Ce a înțeles liderul AUR înaintea noastră. Cozi de câteva sute de persoane la semnarea Planului Simion, care promite case de 35.000 de euro pentru români.

Și o reacție viguroasă din partea politicienilor și comentatorilor. Mulți au invocat țeapa Caritas, marele joc piramidal care i-a îmbogățit pe unii (puțini) și i-a lăsat pe cei mulți cu paguba.

Alții au vorbit despre publicitate mincinoasă. Ba chiar, au fost sesizați procurorii.

Și totuși, George Simion s-ar putea să știe ceva ce noi nu știm, să vadă ceva ce noi nu vedem și să înțeleagă ceva ce noi nu înțelegem.

Citește și: Tribunalul Iași a decis că onoarea fostului rector și ministru Tudorel Toader face 10.000 de lei. El ceruse 2 milioane

Bineînțeles, promisiunea lui George Simion este o aberație din punct de vedere economic – nu poți construi locuințe la un asemenea preț în România de azi, iar statul nu are atâtea terenuri disponibile pentru a permite construirea locuințelor exact acolo unde este nevoie de ele.

Este și o șarlatanie morală. Cei care au semnat Planul” ar primi subvenții plătite din banii celor care nu au semnat.

Cât despre încredințarea datelor personale pentru un fel de contract, fără garanții și fără vreo valoare juridică … ei bine, aceasta ar trebui, poate, să primească o clarificare din partea autorităților.

Dar de ce s-ar împiedica George Simion în asemenea detalii?

Știm cu toții – și probabil o știe și George Simion – că România nu se va transforma vreodată în raiul imobiliar cu apartamente la preț de mașină. Nu asta e important, ci alte două aspecte.

Primul: publicitatea

Ne place sau nu, George Simion a câștigat o bună parte din atenția publică în aceste săptămâni. Politicienii au reacționat.

Comentatorii economici au reacționat. Publicul a reacționat, printr-o campanie de un sarcasm mușcător pe rețelele sociale.

Pentru George Simion acestea sunt binecuvântări. El le poate spune acum discipolilor lui că întregul ”sistem” este deranjat, ba chiar îngrozit de Planul Simion”.

Au reacționat ei? Înseamnă că George Simion are dreptate.

Discipolii partidelor din dreapta radicală au această trăsătură comună: ei resping nu doar centrul politic, ci și tot ce înseamnă competență consacrată. Ei resping opiniile experților și detestă media mainstream, care nu cultivă teoriile conspirației.

Citește și: Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

În ochii lor, faptul că a fost supus ironiilor și criticilor nu face decât să credibilizeze ”Planul Simion”. Iar liderul AUR, în luptă acerbă cu Diana Șoșoacă pentru această felie de electorat, știe asta.

Al doilea: Factorul psihologic

Una dintre lecțiile desprinse din studierea sistemului rusesc de dezinformare este aceasta: o minciună devine cu atât mai credibilă cu cât este mai gogonată.

Tocmai aceasta o ajută să se rostogolească pe rețelele sociale, să producă dezbateri, controverse și în cele din urmă să producă diviziune.

Se pare că George Simion și-a însușit aceaastă lecție ca nimeni altul – cu excepția notabilă a Dianei Șoșoacă.

Electoratul radical este în mare măsură adeptul teoriilor conspirației. Nu logica și nici faptele sunt cele care contează în aprecieri.

Contează că este vorba despre un fapt cu totul și cu totul neobișnuit, care se detașează de normal”.

Radicalii de dreapta se cred un fel de inițiați”, care cunosc adevăruri ascunse celorlalți, orbiți” de discursul mainstream. Transformați în ”turmă” și ”zombi”.

Pentru acești ”inițiați, altfel decât restul lumii, povestea apartamentelor de 35.000 de euro poate fi la fel de credibilă precum tunelurile dacice din Bucegi.

Citește și: Elita politică și diplomatică și promovarea interesului național al României în politica externă

Nu este vorba despre încredere aici, ci despre un soi de credință. Iar reacția mainstream nu face decât să le întărească credința.

În definitiv, nici nu mai contează dacă aceste apartamente vor exista cu adevărat – posibil ca destul mulți dintre semnatarii ”planului” să simtă, în adâncul sufletului lor, că nu se vor alege cu nimic. Altceva este important: manifestarea credinței și participarea la ritual. Se pare că George Simion a înțeles asta înaintea noastră.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (I)

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de...

Mici manevre electorale | Revista22

Mici manevre electorale. În sfârșit Ciucă, lansat oficial drept...

Un rege prea român

Un rege prea român. Ziua de 6 septembrie, la...

Domnul Marcel Ciolacu ne vinde gogoși despre ce înseamnă să fii președintele României

Zilele trecute, după Congresul PSD care l-a validat în...