Platforma Carbochim va fi redată clujenilor. Noi spații culturale și 5 hectare de spații verzi

Data:

spot_img

Platforma Carbochim va fi redată clujenilor. O investiție de 500 de milioane de euro promite să o transforme într-un hotspot al culturii și petrecerii timpului liber. 5 hectare de spații verzi noi vor fi amenajate în cadrul proiectului.

Zona industrială se întinde pe o suprafață de circa 14 hectare și va fi transformată într-un spațiu mixt, cu spații culturale, centru comercial, spații office și o componentă rezidențială.

De asemenea, mai multe de o treime din suprafața terenul va fi acoperită cu spații verzi. Conceptul de amenajare a fost dezvoltat de UNStudio, acesta fiind primul proiect de reconversie urbană din România ce va purta semnătura prestigiosului birou olandez de arhitectură. 

Citește și Rareș Bogdan, la piață cu un ceas de 30 de mii de euro

Carbochim, cel mai mare producător de abrazive din România, își va continua activitatea în fosta hală Tricotaje Someșul, de pe Bulevardul Muncii. Relocarea, modernizarea și retehnologizarea unității de producție, a cărei activitate nu a fost întreruptă, reprezintă o investiție de peste 5 milioane de euro.

Moștenirea industrială a fabricii din Piața 1 Mai va fi însă dusă mai departe de în cadrul complexului dezvoltat de Iulius: două clădiri cu valoare ambientală vor fi restaurate și reconvertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale.

Potrivit conducerii Iulius, este pentru prima dată în România când într-un proiect mixed-use este integrat un spațiu dedicat artelor performative independent, ca parteneriat cu sectorul cultural.

Hala cu arcade va deveni centru de performing arts

Una dintre clădirile care urmează să fie restaurate și să capete o nouă destinație este hala cu arcade: va fi convertită într-un spațiu independent dedicat artelor performative, un centru live-arts animat de concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.

„Am insistat foarte mult să păstrăm unele clădiri de pe teren și cu intenția aceasta am pornit. Avem hala cu arcade pe care o păstrăm și pe care o vom da în operare celor de la Centrul Cultural Clujean, care vor lucra și cu alte ONG-uri. Acolo au fost cuptoarele de abrazive.

Am făcut studiu de structură, clădirea va fi recondiționată, dar păstrată. Acolo vor fi expoziții, concerte, va fi o zonă deschisă, interactivă, poate și cu o cafenea, iar în interiorul mall-ului vrem să avem o sală de spectacole, pentru tot ce înseamnă partea de teatru independent din Cluj, pentru că am văzut că partea asta nu este foarte acoperită ca infrastructură”, a declarat Raluca Munteanu, director de dezvoltare al grupului Iulius.

Mai multe, aflați din Monitorul de Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related