Platforma Respect, reacție la acțiunea AUR împotriva SNSPA: Orice act extremist în mediul academic, un atac la libertatea de gândire și de exprimare

Data:

spot_img

Platforma Respect, reacție la acțiunea AUR împotriva SNSPA. Grupul de Inițiativă al Platformei Respect a reacționat marți împotriva acțiunii organizate de AUR la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), unde susținători ai partidului au distribuit broșuri în care îndemnau studenții de la această instituție universitară să renunțe la cursuri și să se înscrie în partid.

Textul broșurii conținea atacuri care vizau activitatea SNSPA, dar și la adresa rectorului Remus Pricopie și decanului Facultății de Științe Politice și Administrative, Cristian Pîrvulescu.

Reprezentanții Platformei Respect susțin că atacul partidului AUR asupra SNSPA și a profesorilor săi continuă seria de lovituri țintite deliberat împotriva libertății de gândire a profesorilor, studenților, organizațiilor și publicațiilor academice, care au avut loc în ultimii ani la inițiativa unor reprezentanți ai curentului iliberal din România.

“Demersul AUR constituie încă o inițiativă politică menită să submineze autonomia universitară în condițiile în care universitățile sunt un spațiu al libertății de gândire și de cunoaștere. Diferența față de demersurile precedente (cum ar fi tentativa de interzicere prin lege a studiilor de gen din mediul universitar) este violența acțiunii AUR în spațiul public și în spațiul universitar, violență care corespunde comportamentului politic pe care această formațiune îl promovează constant, în cele mai diverse medii. Dacă astfel de demersuri nu sunt sancționate de societate, ele vor avea ca efecte graduale nu doar subminarea autonomiei universitare și a gândirii critice, ci și erodarea libertății presei, acolo unde vocile intelectualilor publici se exprimă pe subiecte sociale și politice”, a transmis Grupul de Inițiativă al Platformei Respect, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Platformei Respect consideră acest atac ca incitare la ură sau discriminare asupra unei întregi categorii de persoane din mediul academic și de cercetare care, prin instrumentele profesionale pe care le au la îndemână,  apără gândirea critică, libertatea de gândire și de expresie, convingeri și opinii politice democratice pentru întreaga societate românească.

Respect. Platforma pentru Drepturi și Libertăți s-a constituit în anul 2017 din organizații neguvernamentale care doresc să apăre și să promoveze drepturile și libertățile individuale în România, în fața atacului constant la care sunt supuse în ultimii ani de adepții valorilor iliberale. Primul proiect de anvergură al Platformei Respect a fost campania împotriva Referendumului urii, prin care o coaliție de organizații ultra-conservatoare și religioase, susținute politic, au încercat modificarea Constituției, pentru a introduce o definiție limitativă a familiei.

Citește și: Arhitecta Regelui Charles în Transilvania: „Restaurare? Ȋntreprinderea e o minciună de la un capăt la altul!”

Rectorul Remus Pricopie: Un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic

Luni, 2 octombrie, la deschiderea noului an universitar, susținători ai partidului AUR au distribuit pliante, în curtea și în sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. În acestea, AUR promovează partidul, îi îndeamnă pe tineri să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în AUR.

“George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic.  Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR. Studenții și profesorii au decis să-i ignore. Universitatea este un spațiu al libertății de exprimare și de gândire, unde studenții sunt încurajați să exploreze idei noi, să își dezvolte capacitatea critică și să se angajeze în dialog deschis și constructiv pe orice temă. Această libertate intelectuală este fundamentul unui învățământ de calitate, care promovează înțelegerea profundă, toleranța și inovarea în societate. Singurele bariere de manifestare în spațiul academic sunt legea și bunul simț. De aceea, politicieni nedemocratici, precum George Simion, au avut întotdeauna o problemă cu universitățile. Exemplele de tristă amintire ale legionarilor nu sunt foarte îndepărtate. Ultimele „evenimente” de acest tip, respectiv manifestări violente față de vocile critice din spațiul universitar, s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al educației, din acea perioadă”, a transmis rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Citește și: Vedete, oficialităţi şi politicieni, prezenţi la premiera de gală a filmului Libertate. Filmul regizat de Tudor Giurgiu intră în cinematografele din toată ţara

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: SNSPA / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Şapte persoane rănite într-un accident rutier pe DN1, în județul Sibiu

Şapte persoane au fost rănite duminică seara, într-un accident...

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...