Plățile secrete făcute de oligarhul Roman Abramovici la Chelsea

Data:

spot_img

Plățile secrete făcute de oligarhul Roman Abramovici la Chelsea. Imediat după ce echipa londoneză de fotbal a câștigat titlul în Anglia și jucătorii se pregăteau să plece într-un turneu în China și Singapore, în vara anului 2017, au început să apară primele informații că Antonio Conte a semnat un nou contract, valabil pe 2 ani, scrie Context.ro.

Fanii jubilau. „Cel mai bun antrenor din lume”, a fost un comentariu la anunțul de pe pagina oficială a clubului Chelsea.

Antonio Conte urma să câștige 9,6 milioane de lire sterline pe an, devenind astfel unul dintre cei mai bine plătiți antrenori din lume.

Numai că Roman Abramovici, miliardarul rus care a deținut clubul Chelsea, nu s-a rezumat la a semna doar un contract cu Conte în acea zi.

Citește și: Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”

Plăți de milioane de dolari prin off-shore-uri

În aceeași marți din vara lui 2017, o companie din Insulele Virgine Britanice, deținută de Abramovici, a plătit 10 milioane de lire sterline lui Federico Pastorello, un agent italian care spunea în media engleză că era „foarte implicat în club” când Conte era antrenor.

Plata a fost făcută prin Conibair Limited, un off-shore care deținea avionul privat al lui Abramovici. Conibair Limited a mai fost folosită într-o schemă financiară ce viza achiziționarea drepturilor economice ale mai multor jucători promițători, printre care și Cristian Manea.

Alte plăți de milioane de euro au fost făcute în conturile lui John Bico, agentul lui Eden Hazard, și către miliardarul rus Suleiman Kerimov, atunci patronul echipei de fotbal Anzi Makhachkala, de la care Chelsea i-a transferat pe Willian și pe Samuel Eto’o.

De exemplu, în martie 2013, Leiston Holdings a făcut o plată de 7 milioane de euro către o companie înregistrată în Emiratele Arabe Unite și deținută de Bico pentru „servicii legate de consultanță în sport”.

Citește și: De ce nu ma interesează că Rareș Bogdan s-a dus la piață cu un ceas de 30.000 de euro

Alte milioane de euro au mai fost plătite către agentul sârb Vladica ”Vlado” Lemic prin compania off-shore Top Pro Sport Investments SA și o altă companie deținută de fratele sârbului. 

Frank Arnesen, fostul director sportiv al clubului de pe Stamford Bridge, a primit 250.000 de lire sterline pentru „servicii de consultanță fotbalistică” printr-un alt off-shore deținut de Abramovici – Ovington Worldwide Limited. 

Alte plăți făcute din companiile off-shore ale lui Abramovici au ajuns la o companie deținută de fiul președintelui clubului rus CSKA Moscova, care concura împotriva lui Chelsea în Liga Campionilor. 

100.000 de lire sterline între companii

Off-shore-urile controlate de Roman Abramovici au fost folosite pentru a plăti inclusiv angajați ai clubului Chelsea. În 2014, poziția de CEO a clubului londonez a fost preluată de Marina Granovskaia. La scurt timp după numirea ei, un off-shore din Insulele Virgine Britanice au acordat trei împrumuturi, de 12,5 milioane de lire sterline, către Granovskaia. 

Dintre documentele care fac obiectul scurgerii de informații de la firmele de consultanță din Cipru se regăsește inclusiv o factură de 100.000 de lire sterline pe care compania off-shore Leiston Holdings a făcut-o în 2014 către o altă companie din Luxemburg – JLD Activities Sarl, deținută de avocatul Jean-Louis Dupont.

La acel moment, Dupont conducea o acțiune într-o instanță belgiană împotriva mecanismului FFP și spunea despre regulile UEFA că sunt „greșite” și „anti-competitive”.

Dupont a confirmat ulterior că a fost susținut financiar de Chelsea în timpul procesului, deși acest lucru nu era public la acel moment. Procesul a fost, însă, pierdut de Dupont, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Continuarea în Context.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto credit: ICIJ-Ben King)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Propagandistul rus Vladimir Soloviov a lansat un nou atac delirant la adresa europenilor | Aktual24

Propagandistul rus Vladimir Soloviov a lansat un nou atac...

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Vizita ministrului de Externe al Ungariei la Chișinău, deserviciu pentru Moldova | Deutsche Welle

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat...