joi, 23 septembrie 2021
AcasăNewsletterPlimbare virtuală pe aleile cimitirului Eternitatea din Iași, unde sunt îngropați mari...

Plimbare virtuală pe aleile cimitirului Eternitatea din Iași, unde sunt îngropați mari scriitori și artiști români

La Iași a fost lansat în premieră pentru România un muzeu virtual al cimitirului Eternitatea, cel mai mare cimitir din Iași și al doilea „cel mai important spațiul al memoriei” din țară după cimitirul Bellu din București.

Muzeul virtual este disponibil la www.cimitiruleternitatea.ro, iar folosind tehnica imaginilor 360 grade, vizitatorul online se poate plimba pe alei, având indicații pentru trasee sau informații despre locurile de veci ale marilor personalități. De asemenea, pot fi găsite fotografii sau intervenții video ale istoricilor ieșeni. A fost realizată și prima broșură de prezentare a acestui cimitir, care conține istoric, personalități înhumate, arta monumentelor funerare, trasee de interes turistic, harta cimitirului cu localizarea monumentelor personalităților, harta monumentelor memoriale destinate eroilor, publicație ce va fi distribuită gratuit turiștilor și vizitatorilor.

Astfel, oamenii pot vedea de pe orice dispozitiv monumentele marilor scriitori Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Cezar Ivănescu sau Emil Brumaru. Vizitatorii vor putea, de asemenea, privi de acasă monumentele funerare ale unor foarte mari artiști precum Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Miluţă Gheorghiu sau Teofil Vâlcu. „O plimbare, chiar și virtuală, prin cimitirul Eternitatea echivalează cu parcurgerea unei cărți de istorie a literaturii, artelor și științei. Aici sunt marii deschizători de drumuri, creatorii de școală, o întreagă pleiadă de mari personalități care au intrat deja în memoria colectivă națională – Petre Andrei, Petru Poni, Vasile Conta, Ștefan Procopiu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Pogor, Alexandru Phillipide, mari familii boierești precum Ghika, Catargiu, Șutu, Ghica, Moruzzi, Mavrocordat, Balș, Rosetti, Tăutu, Racoviță sau Sturzu”, au precizat coordonatorii acestui proiect.

În muzeul virtual mai pot fi vizitate și monumentele destinate omagierii eroilor căzuți pe front, ostași români, ruși, francezi sau germani căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878, precum și în cele două războaie mondiale. „Cimitirul Eternitatea din Iaşi este cu adevărat muzeu în aer liber ce relevă evoluția stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai puțin cunoscuți alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură”, au completat coordonatorii.

Muzeul virtual și broșura cimitirului au fost realizate în cadrul proiectului „Călătorie virtuală în Panteonul orașului”, de către Asociaţia Art and Soul, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România, cu finanţarea Primăriei Iaşi. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE