Ploaie de moțiuni în luna lui Marte

Data:

spot_img

Opoziția este preocupată de modul în care funcționează actuala putere. În orice țară civilizată, opoziția trebuie să fie activă și să atace puterea constant. Suntem însă surprinși de ploaia de moțiuni simple cu formulări de tip tabloid și de pofta opoziției de a încerca să atace cu orice preț prin moțiuni simple. 

Opoziția se bazează pe cel mai mare partid din România. Acesta ar avea nevoie la următoarele alegeri de cel puțin 10 la sută din numărul votanților pentru a putea forma o coaliție cu UDMR sau cu AUR. Este evident că o combinație cu ambele nu poate avea loc. PNL nu pare tentat să repete episodul USL, pentru că ar ajunge în situația masculului care nu a fost devorat de insecta ,,călugăriță” și mai încearcă încă o dată cu speranța că va scăpa. Pentru USR PLUS 2024 ar fi prea devreme ca votanții săi să uite că au fost desconsiderați și demonizați de către fosta conducere a celui mai mare partid din România. 

Principalul partid din România are de muncit pentru a reveni la gloria din 2016. Nu este cazul să spere la spargerea actualei alianțe pentru că jocul pe greșeala adversarului este extrem de riscant în politică. Actualul președinte ne spune că se consideră apropiat doctrinar de partidul democrat din SUA și de socialiștii europeni. Această apropiere va impune o separare fină între masa constantă de votanți ai partidului și între noii votanți ce trebuie atrași pentru a câștiga alegerile din 2024. Evident că există și speranța că votanții actualei guvernări vor refuza să se prezinte la urne în 2024, pentru că va interveni dezamăgirea. Principalul partid din România trebuie să nu ignore că rezultatul din 2020 a fost favorizat totuși de sprijinul majorității televiziunilor din România și de situația delicată în care țara a fost la momentul alegerilor. De asemenea, există riscul ca fondurile europene să fie utilizate în proporție considerabilă în proiecte de infrastructură serioase care vor conta în ochii alegătorilor.  

Vor fi decizii dificile de luat în contextul în care votul pentru o Europă liberă pentru minoritățile sexuale a fost asumat de către partid. Dacă Europa va forța cel mai mare partid din România să își asume puncte de vedere socialiste, votanții conservatori ai partidului pot migra către AUR, partid care are deja o susținere solidă din partea votanților la referendumul pentru familie. Lupta pentru votanții conservatori se va da inclusiv cu fostul partener din USL, care poate atrage printr-un conservatorism de tip european diferit de conservatorismul de inspirație putinistă care pare, în acest moment, cel mai în vogă. 

Principalul partid din România poate să aleagă drumul său în funcție de evoluția actualei guvernări. Drumul cel mai sigur și mai simplu este să păstreze actualul mesaj și să spere că se va sparge actuala coaliție. Totuși va trebui să ofere ceva nou față de 2016 pentru a reuși să ajungă din nou la guvernare. Fiecare partid parlamentar trebuie să lucreze serios la crearea unui ,,brand” care să îl reprezinte. Iar acest element distinctiv trebuie raportat și la votantul potențial. În 2016 s-a câștigat prin asumarea unei guvernări serioase, cu un program de guvernare în care majoritatea votanților au crezut. În 2024 ar trebui ca o nouă echipă să vină cu o altă formulă care să atragă votanții. Adică ar trebui să formeze încet, încet, o formulă paralelă de guvernare în care fiecare ministru al coaliției să fie comparat de către votanți cu un potențial ministru al celui mai mare partid din România. Cel mai mare partid din România are nevoie să livreze lideri peste ce poate actuala guvernare.

În acest sens, este cert că nu va ajuta denigrarea adversarului cu formule ineficiente de genul că ar fi ,,securiști”, germanofili- cam riscantă injuria la adresa acestui popor când noi am devenit stat independent prin Carol I care a câștigat la comanda trupelor armatei țariste victorii împotriva turcilor, iar poporul român nu a avut niciun diferend istoric cu Germania- sau soroșiști – când domnul respectiv este un om de afaceri de succes în vârstă cu care pretindea că are un meci personal fostul șef al partidului-. 

Asistăm la moțiuni care energizează doar votanții constanți ai celui mai mare partid din România. Reforma în justiție din timpul guvernării anterioare este asumată de către partid și acesta va lupta pentru a împiedica coaliția de guvernare să avem o nouă reformă. După cele două moțiuni introduse extrem de rapid vor urma în mod cert și altele. Cel mai mare partid din România a câștigat pentru că a avut ,,brandul” că are oameni serioși și că nu va tăia pensii și salarii. Dacă ai o poveste de succes, este esențial să nu dai dovadă de incongruențe logice dacă vrei să atragi și alți alegători. Jocul cu moțiunea poate fi unul extrem de periculos dacă devine o activitate constantă, fără nicio finalitate practică și fără a ataca vulnerabilitățile majore ale miniștrilor coaliției de guvernare. 

O opoziție serioasă atacă atunci când are cele mai mari șanse de câștig. Asumarea formală a unui demers politic prin depunerea de moțiuni simple implică un limbaj formal, nu formule care să impresioneze iubitorii de senzațional. Moțiunea nu este ,,șoc și groază”, ci acumulare de realități și apel la emoție cu un punct de plecare serios și grav pentru țară, fără ca prin atac să expui vulnerabilități proprii. Opoziția poate juca doar pentru spectacol și să aștepte ca guvernarea să dea singură autogol. Dacă aștepți doar contraatacul și ataci fără să ai șanse reale să înscrii, se poate câștiga meciul.

Dacă opoziția nu marchează, cei de la guvernare au șanse mai mari să se câștige finala din 2024. Meciul a început deja de la scorul de 1 la 0 prin simplul fapt că avem o echipă de guvernare pe teren la ora începerii meciului, echipă finanțată pentru a face spectacol în beneficiul românilor cu fonduri europene. 

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina | The Epoch Times

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina:...

Marcel Ciolacu: „Nu plec din funcție până nu intrăm în Schengen”

Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Ploiești, că nu...

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...