PNL și sfidarea bunului-simț: Adio Coaliție, dar rămânem la punga cu bani. Felul în care PNL încearcă să împacheteze fractura logică și a bunului-simț a rămânerii la putere în timp ce atacă la baionetă PSD poate rămâne în antologia prostiei și ipocriziei politice.
Scandalul CCR-Șoșoacă este folosit de liberalii pentru a justifica ruperea Coaliției la nivel politic, de fapt, o strategie prin care încearcă să se delimiteze pe ultima sută de metri de PSD, pe care vrea să-l readucă la statutul de „ciumă roșie”. În mintea liderilor PNL aceasta ar fi metoda de a reactiva propriul electorat, dar și pe cel anti-PSD pentru a mări bietele procente ale lui Nicolae Ciucă.
Planul se împiedică însă în faptul că PNL rămâne la guvernare, deci întregul discurs este decredibilizat din start. Oricât ai subestima electoratul, el nu este chiar atât de prost încât să nu înțeleagă că nu poți să fii și cu sufletul în rai, și cu slana în pod, adică la resurse.
Explicațiile oferite de Nicolae Ciucă și alți lideri sunt pur și simplu ridicole. PNL rămâne la guvern pentru a apăra țara de „abuzurile” și pornirile dictatoriale ale PNL care vrea să acapareze tot statul. Câinele de pază în care se erijează liberalii nu se ezită însă să roadă tenace ciolanul puterii. Ca dovadă, în plin scandal a împărțit frățește cu PSD sinecurile de la BNR, unde au plantat-o pe mare specialistă în finanțe Roberta Anastase, ASF și CNA, unde i-au găsit un loc uneia dintre consilierele lui Klaus Iohannis. Ca să nu mai discutăm despre banii care curg din Frondul de Rezervă către primarii și șefii de CJ-uri liberali.
„PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat”, a citit Ciucă de pe prompter. Dar când a avut PNL revelația gravelor problemele de ADN ale colegilor de la PSD, căci timp de trei ani prietenia lor a mers ca pe roate, ca dovadă că au participat pe liste comune la europarlamentare și făceau planuri grandioase pe zece ani?
Prima defecțiune a avut loc în contextul stabilirii datei alegerilor prezidențiale, planificată în cadrul coaliției pentru septembrie, dar asupra căreia PNL a revenit pentru a-i da posilitatea lui Iohannis să vâneze o iluzorie funcție externă, NATO sau UE. Răzgândirea liberalilor a provocat primul conflict real în coaliție și rezultatul a fost actualul calendar electoral, care le e dezavantajos. Dar așa se întâmplă când poziția ghiocel la Cotroceni îți anchilozează coloana vertebrală.
Apoi a venit episodul din septembrie, când social-democrații au refuzat să voteze legea pe persoană fizică prin care Iohannis putea candida independent pe listele PNL. Acela a fost momentul în care Nicolae Ciucă a spus că nu mai vorbește cu Marcel Ciolacu nici măcar la telefon. Ar fi fost mai inteligent dacă n-ar mai fi vorbit cu prezidentul de la Cotroceni, care i-a făcut figura și a spus că n-ar nevoie nici de lege, nici de candidatură. Ciolacu și PNL au apărut atunci drept niște papagali, ceea ce și sunt.
Continuarea, în Revista22.ro
Citește și: Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, urmărit penal pentru luare mită
Urmăriți PressHUB și pe Google News!