Mai poate fi Crin Antonescu prezidențiabilul marii coaliții după așa zisa suspendare din cursa pentru Cotroceni? Chiar e susținut de PNL și PSD? Îl poate bate pe Georgescu?
În vreme ce Călin Georgescu, despre care serviciile secrete au spus că e candidatul Moscovei, își face o campanie agresivă de erou pe care sistemul vrea să-l sfâșie, Crin Antonescu, candidatul PSD+PNL+UDMR, face pași înapoi, vorbește nesigur, nu pare să aibă un program, se arată obosit și cere muniție de la partide.
PSD și PNL răspund fără convingere, nu par să fi înțeles mesajul alegătorilor așa cum a fost transmis mai cu seamă în prima rundă a prezidențialelor din 24 noiembrie, când pe primul loc s-a situat extremistul Călin Georgescu. Oamenii s-au săturat de fețele uzate ale politicii autohtone și se lasă manipulați cu ușurință spre extreme, mai ales dacă în zona democratică nu există un lider credibil și bine pregătit.
Georgescu duce o campanie de victimizare
Ajutat de rețele sociale, de rezerviștii instituțiilor de forță, de lipsa de reacție rapidă a serviciilor secrete, totul pe fondul nemulțumirii generale și a prezidențiabililor mediocri, Călin Georgescu a reușit să se transforme într-un lider cu potențial de creștere. După ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale la începutul lunii decembrie, Georgescu a continuat să lucreze la imaginea lui. Cel mai mare impact îl are procesul împotriva anulării alegerilor care se mută de la Curtea de Apel la Înalta Curte.
În plus, tot în favoarea campaniei sale de victimizare, avocații lui Călin Georgescu au contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor, pe motiv că i-ar fi fost încălcat dreptul la alegeri libere.
Mai mulți experți în drept internațional susțin că CEDO n-ar avea niciun fel de competență în ce-l privește pe Călin Georgescu fiindcă această instanță constată doar dacă autoritățile statale au încălcat drepturi fundamentale individuale.
În cazul de față, judecătorii constituționali au anulat însă întregul proces pe motive de siguranță națională, ce-i drept încă nedemonstrate până la capăt, dezavantajându-i inevitabil pe candidații aflați pe primele două locuri, care ar fi intrat în turul al doilea.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!