Poeţi de pe trei continente, la cea de-a 11-a ediţie a “Poets in Transylvania”

Data:

spot_img

“Poets in Transylvania”. Mai mulţi poeţi din 12 ţări, de pe trei continente, vor participa, în perioada 29 – 31 octombrie, la cea de-a 11-a ediţie a festivalului internaţional de poezie „Poets in Transylvania”, au anunţat organizatorii.

„Ediţia din acest an aduce la Sibiu nume de primă mărime ale literaturii internaţionale de astăzi, poeţi din 12 ţări, de pe trei continente: Statele Unite ale Americii, Ucraina, Canada, Mexic, Columbia, Belgia, Polonia, Slovenia, Germania, Irlanda, Republica Moldova şi România. (…) Lista invitaţilor ediţiei din acest an include poeţi remarcabili, laureaţi cu premii internaţionale de prestigiu, traduşi cu succes la edituri cunoscute din întreaga lume, invitaţi constant la festivalurile internaţionale dedicate poeziei, mulţi dintre aceştia, în poziţii vizibile în cadrul organizaţiilor internaţionale ale scriitorilor sau cu o bogată activitate de cercetare la universităţi de vârf. Astfel, invitaţii acestei ediţii predau la universităţi de vârf din Statele Unite, Canada sau Marea Britanie, au condus PEN Ucraina în timpul războiului de agresiune declanşat de Rusia, publică la Random House, Penguin, HarperCollins, Norton, Yale University Press, Bloodaxe şi alte case editoriale prestigioase, sunt premiaţi de American Academy of Arts and Sciences, Pulitzer, National Endowment for the Arts, Guggenheim sau National Book Award”, au transmis organizatorii festivalului, potrivit Agerpres.

Citește și: ”Alice On & Off” a câştigat premiul pentru cel mai bun film documentar românesc la Astra Film Festival

Deschiderea oficială a ediţiei din acest an a festivalului va loc pe data de 29 octombrie, la Casa Artelor, Muzeul ASTRA (Piaţa Mică 21), începând cu ora 18,00. Cea de-a doua şi cea de-a treia seară de poezie, 30 octombrie, respectiv 31 octombrie vor avea loc în Aula „Avram Iancu” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (Bd. Victoriei 5-7), tot cu începere de la ora 18,00. Participarea publicului la festival este cu acces liber, în limita locurilor disponibile.

Un moment special în program îl constituie întâlnirea poeziei cu artele vizuale joi, când poeţii pot desena pe zidul de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, numit şi Ziarul Orizontal. Este vorba despre zidul utilizat ca un „ziar orizontal” pe care Dan Perjovschi îşi desenează reacţiile la discuţiile publice, deopotrivă naţionale şi internaţionale.

„Se tot vorbeşte, pe bună dreptate, despre destrămarea ţesutului social, despre atomizarea individuală, despre izolare, despre epidemia de singurătate care e responsabilă de depresia planetară şi, în egală măsură, de radicalizarea de toate felurile. Poezia e una dintre cele mai eficiente tehnologii pe care specia le-a inventat împotriva singurătăţii. Nimeni nu a construit mai eficient comunităţi decât poezia: de la sacramentele rituale care legau tribul până la nation building-ul din secolul 19, poezia a catalizat apropierea cu o eficienţă extraordinară. Festivalurile de poezie asta fac: sunt tehnologii verbale de construit comunităţi – şi de alungat singurătatea. Sunt demonstraţii că celălalt există. Şi că diferenţa lui specifică e minunată. Veniţi la ‘Poets in Transylvania’, ediţia a 11-a – şi vă veţi convinge”, a declarat scriitorul Radu Vancu, preşedintele festivalului.

Ca şi la ediţiile anterioare, festivalul are trei secţiuni specifice importante: una de lecturi, destinată publicului larg, o alta de dezbateri privind legătura dintre arte şi acţiunea socială, precum şi un program de întâlniri cu scriitorii destinat în primul rând publicului tânăr.

Citește și: Fost europarlamentar român: „România și Uniunea Europeană au sprijinit concret Republica Moldova”

Secţiunea privind Arta şi acţiunea socială, realizată la ultimele ediţii în colaborare cu PEN România, va fi consolidată în ediţia curentă prin invitarea ex-preşedintelui PEN Ucraina, reputatul romancier ucrainean Andrei Kurkov, laureat anul acesta al Premiului Medicis, nominalizat la Booker International (din al cărui juriu a şi făcut parte), ale cărui 20 de romane au fost traduse în peste 40 de limbi.

Discuţia va avea tema „Arta ca martor. Literatura şi muzica în vreme de război”. Alături de Andrei Kurkov, vor mai participa la discuţie Carolyn Forche, Oleksandr Krasovytskyy, Lloyd Schwartz.

Este cunoscut faptul că Forche a publicat în 1993 o antologie fundamentală pe această temă, „Against Forgetting: 20th century poetry of witness”; Krasovytskyy este editorul lui Kurkov; Schwartz a fost distins în 1994 cu Premiul Pulitzer pentru critică de muzică clasică.

O serie de evenimente conexe, destinate în primul rând publicului tânăr – studenţilor, liceenilor, dar şi publicului larg, vor va avea loc la Biblioteca Judeţeană ASTRA / American Corner (str. George Bariţiu 7). Prima dintre acestea, la care este invitată poeta Rita Chirian, va avea loc chiar în avanpremiera ediţiei din acest an a „Poets in Transylvania”: vineri, de la ora 18,00. Următoarele evenimente din această serie îi aduc în faţa publicului pe poeţii Andrei Codrescu (luni, 28 octombrie, 18,00) şi Marin Mălaicu-Hondrari (joi, 31 octombrie, 12,00).

„Poets in Transylvania” – Festivalul Internaţional de Poezie de la Sibiu este organizat de Muzeul ASTRA şi Revista Transilvania, cu cofinanţare de la Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală şi în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Citește și: Ce ar trebui să voteze românii la alegerile prezidențiale?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Poets in Transylvania / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related