Alegeri anticipate parlamentare în R.Moldova. PAS, marele câștigător. Maia Sandu va avea o majoritate pro-europeană în plenul de la Chișinău

Data:

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) este câștigătorul alegerilor parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.

În urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

”Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea avea 60 +/-1mandate în următorul Legislativ, BECS – în jur de 34 de mandate, iar partidul „Șor” – opt mandate”, a declarat analistul Veaceslav Ioniță, pentru Jurnal.md.

Potrivit acestuia, PAS va obține 60 +/- 1 mandat, BECS – în jur de 34 de mandate, iar partidul „Șor” – opt mandate”.

Acesta a mai spus că o situație similară când un partid a avut o majoritate covârșitoare în R.Moldova s-a înregistrat în 2001, când PCRM a avut 71 de mandate.

Datele CEC arată că Partidul Politic „Şor” (PPŞ) a obținut 5,78% din voturi, iar Blocul Electoral „Renato Usatîi” a înregistrat 4,11% din voturile alegătorilor. Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova- 1,82%.

În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...