Berlinul a refuzat să accepte embargoul asupra gazelor împotriva Rusiei și a întârziat cu livrările de arme pentru Ucraina. Atrocitățile de la Bucea au adus presiuni suplimentare pentru guvernul german, scrie Der Spiegel.
La începutul războiului, Scholz a fost lăudat la nivel internațional pentru reorientarea completă a politicii externe și de apărare germane. Livrări de arme către Ucraina și un program masiv de reînarmare pentru Bundeswehr – în cele din urmă părea că germanii își revendicau un rol principal în politica de securitate europeană.
Dar, după cum notează Der Spiegel, șase săptămâni mai târziu, această exaltare aproape s-a evaporat. Într-adevăr, Scholz și guvernul său sunt priviți la nivel internațional ca stând în calea unor pași mai hotărâți.
Faptul că Germania continuă să trimită în fiecare zi rusiei sume uriașe pentru livrări de gaz poate că abia poate fi justificat. O suspendare imediată a importurilor de gaze rusești după decenii de dependență ar provoca probabil daune grave economiei germane, cu consecințe incalculabile și pentru alte țări europene. Mulți aliați înțeleg reticența Germaniei de a impune sancțiuni energetice radicale, chiar dacă această recunoaștere este dureroasă pentru ei.
Reținerea ar putea fi oarecum compensată dacă Germania ar fi în fruntea livrărilor de arme, dar și acolo, guvernul lui Scholz acționează cu frâna de mână trasă.
Citește articolul integral pe Rfi.ro
Citește și: Încrederea românilor în Rusia s-a prăbușit după invadarea Ucrainei. Sondaj INSCOP