Politica lui Trump și România: Ce facem cu sorosiștii? | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Primul efect al politicii Trump pentru România este reluarea mitului Soros, al străinului care vrea să ajute cu forța. După desființarea USAID, subiectul a revenit în actualitate peste tot în regiune.

Anunțul desființării Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID prin comasarea cu Departamentul de Stat și acuzațiile despre legăturile acestei agenții cu Fundația Soros au resuscitat la marile televiziuni vechile conspirații.

Mitul Soros se suprapune în România cu imaginea dușmanului care, sub pretextul reformelor democratice, schimbă guverne și finanțează intelectuali. În România Fundația pentru o Societate Deschisă finanțată de George Soros s-a închis în 2017. Acum doi ani, Soros și-a anunțat angajații din Europa că vrea să se retragă din UE și să se concentreze asupra altor locuri din lume.

Acum însă, după ce șeful diplomației americane Marco Rubio a vorbit despre restrângerea masivă a operațiunilor USAID, multe organizații europene speră ca banii americani să fie supliniți de Soros. USAID avea un buget anual de peste 70 de miliarde de dolari, dar în România și în statele din zonă granturile pe care le oferea erau de mici dimensiuni și erau destinate susținerii democrației. Banii mergeau către ONG-uri serioase și pentru mass-media independente.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Opt ani de la abrogarea OUG 13, ordonanța care a scos în stradă 600.000 de români. Cine au fost actorii, ce fac ei acum?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related