Politicienii din Bihor sunt tot mai bogați. Ce averi au declarat primarul Florin Birta și șefii de instituții | Bihoreanul

Data:

Politicienii din Bihor sunt tot mai bogați, potrivit declarațiilor de avere cu veniturile pe anul trecut.

Salariul minim din România, care crește de la 1 iulie la 3.700 lei, reprezintă pentru politicienii bihoreni mărunțiș.

Cele mai recente declarații de avere ale acestora demonstrează încă o dată că cel mai bun job este de șef la stat, directorii de instituții și demnitarii sporindu-și avutul și în ultimul an.

BIHOREANUL vă prezintă ce averi au mai strâns politicienii care conduc principalele instituții locale, dar și cât le-au crescut salariile sau afacerile.

Averile politicienilor din Bihor

Anul trecut, după trei săptămâni de grevă generală în care și-au strigat în stradă ofurile legate de salarizare, profesorii n-au obținut mare lucru. Guvernul le-a dat o mărire de aproape 20% din 2024 și le-a promis altele, eșalonate, până în 2026.

Pentru șefii profesorilor, situația e mai roz. Declarația de avere a inspectorului școlar general Horea Abrudan, proaspăt ales consilier județean din partea PNL, arată că în ultimul an a avut un salariu cu 30% mai mare, câștigând în medie 10.723 lei net/lună, față de 7.598 lei în 2022.

Suplimentarea l-a ajutat să ramburseze anticipat un credit de 150.000 lei care îi era scadent în anul 2045, fără să împuțineze averea familiei, formată din patru terenuri, patru case și un apartament, în Oradea, Chișirid și Gurani.

Peste 10.000 de lei, salariul mediu al șefului de la Finanțe

Salarii mai mari a primit și adjuncta lui, Kéry Hajnal: 9.975 lei/lună, față de 7.133 lei în anul precedent. Bunăstarea UDMR-istei se vede în conturile bancare, mai consistente decât până acum: 53.207 lei față de 34.000 lei, cât avea în 2022.

Citește și Cât timp i-a luat României să salveze de la prăbușire podul acoperit din satul lui Coșbuc 

Salarii majorate sunt și la Finanțe, unde directorul Ioan Mihaiu a încasat un salariu mediu de 10.044 lei/lei (față de 9.553 lei în 2022). Mihaiu a încasat și 89.000 euro din vânzarea unui apartament, rămânând să locuiască într-un altul, deținut de soție.

Cu ceva bani în conturi – 22.000 euro și 21.000 lei – directorul are și datorii pe măsură: patru împrumuturi luate de la două persoane fizice, totalizând 263.900 lei și 85.000 euro. Pe de altă parte, însă, și-a împrumutat cu 25.000 euro propriii copii.

I-a crescut casa!

Creșteri salariale și mai mari, pe care profesorii și finanțiștii le-ar invidia, sunt la Administrația Bazinală de Apă Crișuri, unde directorul UDMR-ist Pásztor Sándor (foto) a câștigat anul trecut cu 40% mai mult decât în 2022: 124.278 lei din salarii, în medie 10.356 lei net/lună, echivalentul a peste 2.000 euro.

La salarii se mai adaugă 70.000 lei încasați anul trecut ca indemnizații de la alte instituții publice (Administrația Națională Apele Române, Ministerul Mediului și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare).

Citește și Vila lui Iohannis din Aviatorilor va putea fi renovată cu bani de la buget, prevede o ordonanță de urgență a lui Marcel Ciolacu

Pásztor – a cărui avere este notorie, chiar dacă toată viața a lucrat doar la stat – a trecut în urmă cu an printr-un divorț, dar n-a pierdut nici terenuri, nici imobile, nici bani din conturi.

Dar de nuntă pentru primarul Oradiei


Dacă lui Pásztor divorțul nu i-a redus cu nimic bunăstarea, pentru primarul Oradiei, Florin Birta, averea a sporit datorită căsătoriei. Anul trecut, edilul s-a însurat pentru a doua oară, iar el și soția sa, Patricia, au primit în dar 80.000 euro și 150.000 lei.

Citește continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Bihoreanul)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related