luni, 25 ianuarie 2021
  • Despre noi
  • Contact
  • Trusa de prim ajutor pentru jurnaliști
PressHub
  • Acasă
  • Opinii
  • Proiecte editoriale
    • Facts not Fake
    • Bani Europeni
    • No Hate
    • Orașul Uitat
    • Dezvoltare Comunitară
    • Partea goală a paharului
    • Criminalitate organizată
  • Libertatea de exprimare
  • Știri locale
  • Detectorul de minciuni
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Opinii
  • Proiecte editoriale
    • Facts not Fake
    • Bani Europeni
    • No Hate
    • Orașul Uitat
    • Dezvoltare Comunitară
    • Partea goală a paharului
    • Criminalitate organizată
  • Libertatea de exprimare
  • Știri locale
  • Detectorul de minciuni
No Result
View All Result
PressHub
No Result
View All Result

Polițișt cărășan-vicecampion la un concurs internațional de fitness și culturism

Cristian Franț


Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Acum scrie pentru Reșița.ro și este editor coordonator al cotidianului online Știri din Banat.

Ovidiu Covaciu, inspector de poliție la Poliția Orașului Oțelu Roșu, a participat la Pro Nutrition Grand Prix, un concurs de talie europeană pentru fitness și culturism, unde a câștigat locul al doilea. Competiția, aflată la ediția a XII-a, a avut loc la Dej și a adunat peste 200 de sportivi din diferite țări, fiind prima competiție de genul acesta la care Ovidiu a participat până acum, pasiunea lui de aproximativ 12 ani pentru acest sport materializându-se într-o frumoasă medalie de argint.

Inspectorul Ovidiu Covaciu a terminat Școala de Agenți de Poliție Câmpina în anul 2009, iar timp de 6 ani a fost luptător în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al Inspectoratului, în prezent fiind ofițer de poliție la Poliția Orașului Oțelu Roșu. Despre acest rezultat, Ovidiu spune că nu ar fi reușit să îl obțină fără sprijinul antrenorului și prietenului său, al familiei și al colegilor, care l-au susținut și i-au fost alături.

Pentru că reușita sa este o performanță, am încercat un scurt interviu cu acesta:

Cum a început pasiunea aceasta pentru culturism, ce a declanșat-o?

Antrenamente la sală fac de aproximativ 12-13 ani, dar în cursul anului 2019 am realizat că am o problemă cu greutatea. Soţia mea mi-a spus: “Ova, te-ai îngrăşat!”. La început nu am vrut să cred acest lucru, dar, văzând câteva fotografii, dovezi incontestabile, am fost nevoit să accept că aşa este. Am luat în greutate ca urmare a faptului că în perioada aceea mă pregăteam pentru un concurs de admitere la Institutul Naţional pentru Magistratură, şi mă dedicasem studiului, nu mai aveam destul timp pentru sport.

Mai mult decât atât, schimbasem şi serviciul: câţiva ani fusesem angajat al Serviciului de Acţiuni Speciale în cadrul IPJ Caraş-Severin, ulterior am promovat un concurs de ofiţeri şi am trecut la Poliţia oraşului Oţelu Roşu, compartimentul de Investigaţii Criminale. Ca să spun aşa, din cauza sedentarismului m-am îngrăşat. Am contactat un vechi partener de pregătire care este actualmente instructor de fitness şi am început slăbirea. Am reuşit să slăbesc de la 103 până la 81 de kg, am văzut şi ceea ce am realizat pe partea de modelare a corpului, moment în care am hotărât să mă testez şi la un concurs de culturism. Aşa s-a născut ideea participării la concursul internaţional de culturism şi fitness Pro Nutrition Grand Prix.

Cât de dificilă a fost competiţia, având în vedere că nu aţi avut experienţa scenei, foarte importantă la culturism?

A fost foarte dificil din acest puncte de vedere; pe lângă faptul că te antrenezi intens pentru a-ţi pregăti musculatura, mai contează foarte mult modalitatea de prezentare, “încordatul”, ca să spun aşa. Avem opt poziţii obligatorii şi am lucrat foarte mult şi la acest aspect, pentru că sunt o mulţime de trucuri care îţi pot oferi un avantaj, chiar în faţa unui concurent mai antrenat.

 Aţi continuat pregătirea şi după concurs? Unde vă antrenaţi în prezent?

Acum sunt într-o perioadă de relaxare după efortul depus pentru concurs; mă antrenez la Sighy Gym din Caransebeş şi deocamdată fac antrenamente moderate spre grele. Am avut 9 luni de pregătire extenuantă, iar în ultimele 3 luni dinaintea competiţiei am slăbit 17 kg, doar din cardio şi antrenamentul de sală. Felul în care te pregăteşti depinde şi de particularităţile corpului. Eu, fiind deficitar la trenul inferior, la picioare, a trebuit să cresc în greutate ca să pun cât mai multă masă musculară, mai ales la bicepşii femurali. Slăbirea a început apoi de la 95 de kg, şi a fost foarte dificil pentru că trebuia să fac foarte mult cardio. Făceam o oră dimineaţa, pe stomacul gol, şi o oră seara, după antrenament. Am făcut cardio în fiecare zi, fără pauză, exceptând ultimele trei zile înainte de concurs. Dar fiecare concurent trebuie să îşi facă un plan propriu de pregătire, în funcţie de particularităţile lui.

Să ne aplecăm puţin şi asupra carierei profesionale a lui Ovidiu Covaciu; cum de aţi ales meseria de poliţist?

Cred că a fost vorba despre o pasiune transmisă de mătuşa mea, care a încercat, dar nu a reuşit să devină poliţistă. Îmi tot povestea, pe când eram copil, cât de frumos este să fii poliţist, şi mi-a indus cumva dorinţa asta.

Aţi spune că vă ajută aspectul fizic mai… impunător în relaţia cu cei care încalcă legea?

Nu cred că acest lucru m-a ajutat, mai ales că în ultima perioadă am fost ceva mai “slăbuţ”, ca să spun aşa, la o greutate de puţin peste 80 de kilograme. Dar, e adevărat, un om musculos impune un oarecare respect. Cred că mi-a folosit mai mult în perioada petrecută la Acţiuni Speciale, când aveam cam 95 de kilograme. Am lucrat şase ani în cadrul acestui serviciu, pot spune că sunt un tip mai activ în general. În cadrul serviciului de Acţiuni Speciale am avut un instructor care era antrenor de lupte şi care făcuse performanţă la greco-romane. Pe lângă antrenamentele fizice şi tactice specifice, făceam şi foarte multe antrenamente de lupte greco-romane. Da, sunt o fire sportivă, îmi place sportul.

Totuşi, după competiţia de la Dej aţi afirmat că vă mai gândiţi dacă veţi continua, pentru că sacrificiul e mare, iar satisfacţiile nu sunt pe măsura efortului depus.

          Este un sport care nu este promovat la noi în ţară, o spun cu amărăciune. Este foarte costisitor şi trebuie să te dedici 24 din 24 de ore. Nu ştiu, nu vreau să mă leg de niciun sport, dar sunt sporturi unde te antrenezi, vii acasă şi duci o viaţă normală. Ei, aici, la culturism, trebuie să ai grijă ce mănânci, cum te odihneşti, cum te antrenezi, şi este foarte greu. Eu am un serviciu care îmi place, îmi place cariera de pliţist şi mă dedic şi serviciului. Dar, ca orice om, mai ai o zi grea, eşti stresat când ajungi acasă. Lucrurile astea îţi afectează pregătirea fizică, antrenamentul, starea de spirit, în ultimă instanţă. Eu am un copil în vârstă de trei ani şi, credeţi-mă, am răpit destul de mult timp familiei pentru a-l dedica antrenamentelor. Cum satisfacţia materială nu e cea care ar trebui să fie, e mai greu să perseverezi. Cu siguranţă, 99% dintre persoanele care participă la concursurile de culturism o fac doar din pasiune. Nu e un sport promovat aşa cum ar merita, şi profit de orice interviu care îmi este solicitat pentru a spune acest lucru, poate prin intermediul presei vom reuşi să schimbăm această stare de fapt. Totuşi, s-ar putea să merg înainte pe calea sportului. Deşi nu am o experienţă de concurs foarte bogată, această competiţie care mi-a adus o medalie de argint m-a făcut să îmi cunosc mai bine corpul, să înţeleg cum reacţionează şi ce diete mă ajută pentru a ajunge în formă. Cred că am deja un nivel de experienţă, şi mi-ar plăcea să continui. Dacă ar fi să vorbesc în procente, aş spune că 60% sunt înclinat să perseverez în culturism. Dar vom vedea ce va fi şi la anul, să sperăm că nu vom mai avea problemele pe care ni le-a creat această pandemie.

Revenind la performanţa de la Dej, v-aş întreba care au fost ecourile acestui succes printre colegii din poliţie?

          Vă daţi seama, am fost felicitat, toată lumea a fost mulţumită pentru că, până la urmă a fost şi o reclamă pozitivă pentru instituţia pe care o reprezint. Aţi văzut câte comentarii negative apar în mediul online despre poliţişti graşi. Cred că lumea a putut să vadă că mai există şi poliţişti în formă şi dedicaţi meseriei.

Dacă ar fi să vă adresaţi celor care se gândesc să facă acest sport, i-aţi îndemna să o facă, sau nu, având în vedere satisfacţiile care, aşa cum spuneaţi, sunt destul de puţine?

          Trebuie să fac precizarea că eu am satisfacţii puţine din acest sport la etapa de viaţă în care mă aflu, fiind părinte şi având serviciul pe care îl am. Probabil că dacă aş fi făcut culturism de performanţă la 20 şi ceva de ani, discuţia pe care o purtam cu dvs ar fi fost alta, în sensul că aş fi fost mult mai optimist şi mai dornic de a continua. Recomand, fără niciun fel de rezerve, acest sport tuturor celor care doresc să-l practice. În general, voi recomanda mereu activitatea sportivă de orice fel, însoţită de o alimentaţie sănătoasă, care este la fel de importantă ca mişcarea. Faceţi sport, dacă există ambiţie, orice obiectiv poate fi îndeplinit!

PressHub este o platformă dedicată sprijinirii jurnalismului în serviciu public. Articolele și fotografiile publicate pe PressHub sunt proprietatea Freedom House Romania, fundația care administreaza presshub.ro, sau ale publicațiilor partenere. Suntem onorați să preluați articole de pe platforma noastră. O puteți face preluând textul în limita a 500 de caractere si introducând link către articolul publicat pe presshub.ro. Vă mulțumim!

Share on FacebookShare on Twitter
Cristian Franț

Cristian Franț

Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Acum scrie pentru Reșița.ro și este editor coordonator al cotidianului online Știri din Banat.

Previous Post

Nou protocol pentru cei infectați cu SARS-CoV-2: Asimptomaticii nu trebuie să ia medicamente

Next Post

La morga spitalului suport Covid din Horezu, morţii sunt abandonaţi pe jos şi în mizerie

Related Posts

Prințul Nicolae al României și-a botezat fetița la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș

by Jurnalul de Argeș
24/01/2021
0

Sâmbătă, 23 ianuarie, Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, şi soţia sa Alina-Maria şi-au botezat fetiţa, pe Maria Alexandra, la...

OPINII | Ce să fie mai întâi: școala sau vaccinul?

by Revista 22
24/01/2021
0

Polemica privind redeschiderea școlilor față în față se suprapune cu aceea legată de vaccinare, ceea ce nu contribuie la concordia...

Şeful Poliţiei din Centrul Vechi reacţionează în scandalul Radu Gavriş: Cine a ordonat filajul şi de ce?

by The Epoch Times - România
24/01/2021
0

Cristian Ghica, comandantul Secţiei de Poliţie din Centrul Vechi, a reacţionat duminică după scandalul legat de surprinderea comisarului-şef Radu Gavriş...

Ultimele articole

Prințul Nicolae al României și-a botezat fetița la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș

24/01/2021

OPINII | Ce să fie mai întâi: școala sau vaccinul?

24/01/2021

Şeful Poliţiei din Centrul Vechi reacţionează în scandalul Radu Gavriş: Cine a ordonat filajul şi de ce?

24/01/2021

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, interzice preoţilor să citească viitorul

24/01/2021

Top citiri

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed
PressHub

© 2019 PressHub - rețea inovatoare & independentă de presă

  • Acasă
  • Politica de confidențialitate a datelor
  • Politica privind cookies și alte tehnologii similare

No Result
View All Result
  • Acasă
  • Opinii
  • Proiecte editoriale
    • Facts not Fake
    • Bani Europeni
    • No Hate
    • Orașul Uitat
    • Dezvoltare Comunitară
    • Partea goală a paharului
    • Criminalitate organizată
  • Libertatea de exprimare
  • Știri locale
  • Detectorul de minciuni

© 2019 PressHub - rețea inovatoare & independentă de presă