marți, 27 iulie 2021
AcasăNewsletterPolițiștii, la vânătoare de falsificatori de documente și de afaceri murdare cu...

Polițiștii, la vânătoare de falsificatori de documente și de afaceri murdare cu deșeuri medicale

Două acțiuni ale Poliției Române sunt în plină desfășurare. Prima în București și 17 județe și privește afaceri murdare cu deșeuri medicale, iar a doua în 34 de județe și vizează o rețea de falsificatori de documente, cu precădere atestate profesionale.

Prima acțiune este desfășurată de polițiștii din Mureș și vizează infracțiuni de abuz în serviciu și poluare prin evacuare de deșeuri. „Din cercetări a reieșit că, în perioada 2018-2020, o societate comercială din județul Mureș, având ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate, cu activitate în 17 județe, nu ar fi înregistrat în evidențele contabile relațiile comerciale stabilite.

De asemenea, pentru a evita costurile privind incinerarea legală și înregistrarea în contabilitate a facturilor de prestări servicii, societatea în cauză ar fi evacuat în natură deșeurile preluate.

În activități ar fi fost angrenate unități medicale și societăți cu profil medical, ale căror evidențe ar fi fost trunchiate, astfel încât agentul economic în cauză s-ar fi sustras de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat”, arată IGPR, într-un comunicat de presă. În urma acțiunii, 5 persoane vor primi mandat de aducere la IPJ Mureș, prejudiciul în cauză fiind evaluat la 380.000 de lei.

Acțiunile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și au loc în București și în județele Mureș, Botoșani, Iași, Suceava, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Sibiu, Teleorman și Vaslui.

O altă acțiune, ce a vizat percheziții ample în 34 de județe, este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și vizează o grupare specializată în falsuri.

„Polițiștii de la transporturi, cu sprijinul altor forțe ale Ministerului Afacerilor Interne, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au efectuat 221 de percheziții, în 34 de județe și în Bucureşti, la o grupare bănuită că ar fi  falsificat, prin contrafacere, diplome de studii și certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi comercializat” transmite purtătorul de cuvânt al IGPR.

Este vorba de peste 200 de percheziții în județele Arad, Arges, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galatți, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

„Din cercetări a reieșit că mai multe persoane s-ar fi organizat într-o grupare, care ar fi falsificat, prin contrafacere, diplome de studii și certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi comercializat.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite 346 de înscrisuri, reprezentând diplome de studii, certificate de absolvire, certificate de calificare profesională, suplimente, foi matricole, traduceri legalizate, licențe de pescuit, autorizații de pescuit calcan și atestate, susceptibile a fi contrafăcute, precum și un revolver și 59 de cartușe cu bile metalice, deținut ilegal.

Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale” ne-a declarat insp. principal Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române.

Cristian Franț
Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Acum scrie pentru Reșița.ro și este editor coordonator al cotidianului online Știri din Banat.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE