Polonia cere dreptul de a doborî rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul său aerian | Aktual24

Data:

spot_img

Polonia cere dreptul de a doborî rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul său aerian. Ministrul de externe al Poloniei consideră că țara sa, precum și statele limitrofe Ucrainei ar avea această „datorie”.

Radoslaw Sikorski a declarat într-un interviu pentru Financial Times că Varșovia are obligația de a asigura siguranța cetățenilor săi, indiferent de temerile că interceptările deasupra teritoriului ucrainean ar putea implica Alianța Atlantică în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Polonia susține că s-ar acționa în legitimă apărare

„Apartenența la NATO nu prevalează asupra responsabilității fiecărei țări pentru protecția propriului spațiu aerian – este propria noastră datorie constituțională”, a declarat Sikorsky.

„Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe cale să intre în spațiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărarea [de a le lovi], deoarece odată ce trec în spațiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ.”

Citește și: Germania a adoptat o nouă strategie în politica externă față de China

Polonia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina la începutul acestei veri, în care cele două țări s-au angajat să examineze „fezabilitatea unei posibile interceptări în spațiul aerian al Ucrainei a rachetelor și dronelor lansate în direcția teritoriului Poloniei, în urma procedurilor necesare convenite de statele și organizațiile implicate”.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg, secretarul general demisionar al NATO, a respins propunerea, afirmând că riscă ca alianța „să devină parte a conflictului”.

Citește și: Extensii ale Moscovei în România. „Clubul de Gândire Gold” împinge propaganda și în teritoriu

Sikorski a insistat asupra dreptului țării sale de a intercepta după ce o dronă rusească suspectată a intrat în Polonia la 26 august.

De atunci, autoritățile poloneze caută drona, care ar fi putut ateriza din nou pe teritoriul ucrainean după ce, probabil, a deviat de la curs în timpul unui atac rusesc masiv cu rachete asupra Ucrainei.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vibrația misterioasă care a zguduit planeta timp de nouă zile | Aktual24

Topirea unui ghețar a declanșat, în septembrie anul trecut,...

INTERVIU. Fără sprijinul SUA, probabil Ucraina ar fi căzut. Ce este de fapt trumpismul | Universul.net

SUA au oferit sprijin Ucrainei prin echipamente militare și...