Poluarea în Iași a ajuns la cele mai înalte cote: și de 10 ori limita admisă

Data:

spot_img

Poluarea în Iași este peste limita admisă, deși pentru prima dată în ultimele zece zile, calitatea aerului din Iași a fost apreciată ca moderată.

Pe 10 ianuarie Agenția pentru Protecția Mediului a emis un comunicat în care atrăgea atenția asupra nivelului „extrem de rău” de poluare.

„Urgia albă”, ignorată de autorități, nu a produs doar blocaje în trafic, dar a avut drept consecință și niveluri de poluare extreme.

„Condițiile de iarnă accentuată duc la creșterea concentrațiilor de particule în suspensie PM10 și PM2,5 rezultate din sursele de poluare existente în Iași și împrejurimi: arderi de combustibili în centralele termice din locuințele populației, ale operatorilor economici și instituțiilor din Iași, producerea de căldură și apă caldă în sistem centralizat, traficul rutier îngreunat de căderile mari de zăpadă de la începutul săptămânii, activitățile industriale, incendii locale, arderea deșeurilor etc”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Agenției pentru protecția Mediului Iași.

Poluarea în Iași a ajuns la cele mai înalte cote

„Pe fondul temperaturilor foarte scăzute, a inversiunii termice și a calmului atmosferic, în perioada 07.01 – 11.01.2024, Agenția pentru Protecţia Mediului (APM) Iași constată prin intermediul rețelei automate de monitorizare a calității aerului în aglomerarea Iași o creștere importantă a concentrațiilor de particule în suspensie din aer (PM10 și PM2,5).

Indicele de calitate a aerului a evoluat spre “Extrem de Rău”, iar situația se poate menține și în perioada următoare având în vedere prognoza meteo în vigoare a Administrației Naționale de Meteorologie”, a transmis printr-un comunicat Agenția pentru protecția Mediului Iași.

Citește și: Circulaţie îngreunată pe DN 17, în Pasul Tihuţa, din cauza ninsorii şi viscolului | VIDEO

Cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii şi astmaticii

În ce privește efectele asupra sănătăţii populaţiei, „dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte.

O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări”, explică specialiștii APM. Iar cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii şi astmaticii, precum și persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii.

După ce gerul s-a mai înmuiat, a început să scadă ușor și nivelul de poluare, dar nu atât încât să le permită ieșenilor să-și încarce plămânii cu aer proaspăt.

„Urgia albă” a fost înlocuită de “teroarea neagră” – munți de zăpadă înnegrită de mizeria de pe străzi sunt acum înșirați de-a lungul arterelor principale din oraș.

„Au urmat zile în care calitatea aerului a fost de la Foarte Rău la Rău”, a spus Florin Poenaru: „Pe zăpadă a devenit vizibil acel praf pe care altfel nu îl vedem”. Dar îl inhalăm zilnic.

Articolul integral în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related