Polul regional din România pentru jurnaliștii ucraineni, creat de Canal France International

Data:

spot_img

France Medias Monde, împreună cu filiala sa Canal France International (CFI) Developpment Media, a inaugurat recent polul regional „Europa Centrală și de Est” de la București.

Noul sediu găzduiește redacția RFI România, cu o activitate de peste 30 de ani, dar și alte două proiecte noi: o redacție în limba ucraineană a RFI, compusă din jurnaliști ucraineni, și centrul de primire a jurnaliștilor ucraineni în exil, gestionat de CFI.

De mai bine de un an, peste 30 de jurnaliști ucraineni au fost găzduiți într-un centru de rezidențe, denumit Yak Vdoma („Ca acasă”, în ucraineană) pe o perioadă între 3 săptămâni și 6 luni, și au beneficiat de echipamente pentru munca de documentare, de formări și de sprijin psihologic.

În acest context, PRESShub l-a invitat la un scurt dialog pe Thierry Vallat, președintele CFI, pentru a explica în detaliu de ce statul francez a decis să finanțeze un proiect media cu scopul de a ajuta jurnaliștii ucraineni.

CFI se concentrează pe combaterea dezinformării, promovarea egalității între bărbați și femei, protecția mediului și promovarea democrației. Este operator al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe și filială a Grupului France Medias Monde.

PRESShub: De ce CFI a decis să dezvolte un program regional pentru a ajuta jurnaliștii ucraineni?

Thierry Vallat: Ne gândeam încă înainte de război să dezvoltăm acest proiect media regional, iar războiul ne-a făcut să ne mișcăm mai repede. În momentul în care războiul a început și voința politică franceză a fost mai mare.

Am dorit să ajutăm jurnaliștii ucraineni să poată să își continue munca, să continue să lupte împotriva dezinformării, pentru că acest război nu este numai despre Ucraina, este despre viitorul Europei și al informației libere.

Între timp, ne-am mutat într-o clădire nouă, iar acum am inaugurat noul sediul, însă hub-ul regional a fost inițiat acum un an de zile.

Citește și: Cât de eficiente sunt autobuzele electrice. Calcule din Slatina, orașul cu transport în comun 100% electric

Credeți că ar fi util ca în acest proiect să introduceți și jurnaliști ruși disidenți aflați în exil?

Cu siguranță este nevoie să ajutăm și jurnaliștii ruși. Întrebarea ar putea fi, de asemenea, dacă am putea să-i ajutăm aici, împreună cu jurnaliștii ucraineni. Și cred că nu ar fi cea mai bună idee, pentru că ar exista o oarecare neîncredere din partea fiecărei părți.

Dar, noi, cei de la Canal France International, implementăm proiecte în întreaga lume, nu doar aici, nu doar pentru jurnaliștii ucraineni, ci și în Africa, în lumea arabă, în Balcani, în Asia.

Așadar, avem o arie largă unde implementăm proiecte și intenționăm să deschidem un hub la Paris pentru mass-media în exil și în acest hub, jurnaliștii ruși ar putea fi invitați să participle.

După un an de la începerea acestui hub regional, considerați că proiectul pentru jurnaliștii ucraineni este unul de succes?

Lupta împotriva dezinformării este o luptă globală, una continuă fără sfârșit, atâta timp cât războiul continuă. Războaiele în general produc multe știri false.

Nu știu dacă este un succes total, dar mergem în direcția cea bună. Aș vrea să spun că noi încercăm să ajutăm jurnaliștii ucraineni nu numai ca jurnaliști, ci și din punct de vedere uman, psihologic.

Mulți dintre ei poate au pe cineva din familie în război, este foarte traumatizant. Îi ajutăm să își încarce puțin bateriile și apoi să documenteze materiale jurnalistice. Asigurăm găzduirea și pentru copiii lor sau părinți.

Jurnaliștii ucrainieni nu sunt obligați să publice numai în trustul nostru de presă, ci oriunde doresc, la BBC, CNN, oriunde în presa internațională.

Au în același timp independență editorială, nu le sugerăm ce anume să critice și ce nu sau ce să documenteze. Important este să știe regulile jurnalistice, să verifice informațiile.

Citește și: Cât de eficiente sunt mașinile electrice. Răspunde proprietarul a 42 de vehicule. „A fost cea mai bună decizie”

Care sunt criteriile pentru jurnaliștii ucraineni pentru a fi selectați în acest program?

Calitatea jurnalismului. De exemplu, dacă ești un expert recunoscut în domeniul tău, dacă ai realizat câteva articole și producții care arată că ești o persoană de bună calitate, un jurnalist bun, conform standardelor internaționale, atunci ai șanse să fii selectat. Se ține cont și de situația personală, chiar dacă nu în foarte mare măsură.

Acest program a început acum un an, are el o limită de timp?

Ambiția noastră este de a nu exista o limită de timp, ci de a-l transforma într-un centru regional care va continua chiar și după terminarea războiului. Pentru că nevoia de instruire, nevoia de susținere a presei libere, a jurnaliștilor liberi, nu se va opri la sfârșitul războiului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...