Populiștii și acuzațiile de fraudă electorală | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

Populiștii și acuzațiile de fraudă electorală. Politicienii și partidele din dreapta radicală răspândesc printre susținătorii lor suspiciuni privind iminente nereguli la alegerile din SUA sau la votul prin poștă în Germania. De ce se întâmplă asta?

Cu puține zile înainte de alegerile desfășurate în urmă cu o săptămână în landul german Brandenburg, filiala regională a partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a publicat, pe pagina sa de Facebook, un apel (https://archive.ph/Oy0Jc) care oferea alegătorilor ”instrumente indispensabile” pentru a observa ”probleme, fraude sau greșeli” care ar putea să apară în procesul electoral. Apelul avea atașat un podcast despre ”cele mai grave cazuri de fraudă electorală din ultimii ani”.

Citește și: Despăgubiri de 1,4 milioane de euro pentru clădirea consulatului Rusiei la București. Prețul pieței, de patru ori mai mare

Ein Prozent, o organizație de extremă dreapta

Postarea includea, de asemenea, contactele unui grup numit Ein Prozent (”Un procent”), din care fac parte ”observatori electorali” care se descriu drept ”cea mai mare rețea de cetățeni patrioți din Germania”. Conform serviciilor federale de informații (https://www.verfassungsschutz.de/SharedDocs/kurzmeldungen/DE/2023/2023-04-26-ifs-ein-prozent.html), Ein Prozent este o organizație de extremă dreapta.

Acest apel al AfD face parte dintr-o strategie mai amplă și de lungă durată menită să semene neîncredere în procesele democratice, atât înainte, cât și după alegeri, și de a invoca ceea ce partidul propagă ca fiind manipularea alegătorilor în detrimentul său.

Citește și: Șef de direcție din Inspecția Judiciară se pensionează la 49 de ani

Neîncrederea este populară și pe rețelele de socializare sub hashtagul Wahlbetrug, fraudarea alegerilor. La alegerile din Brandenburg, pe care AfD le-a pierdut în fața social-democraților aflați regional la guvernare, zeci de postări de pe rețeaua X (cum ar fi aceasta https://archive.ph/5sz73 sau aceasta https://archive.ph/dMfPt) susțineau că demonstrează manipularea alegătorilor în defavoarea AfD. 

Strategia nu este exclusivitatea AfD. A fost folosită și în alte țări, predominant de partidele populiste de dreapta. Sunt politicieni care perturbă astfel în mod repetat procesul electoral, dar rareori prezintă dovezi viabile pentru învinuirile pe care le aduc.

Continuarea în Deutsche Welle 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: dw.com/ro )

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat un posibil atac al Israelului asupra Turciei | Aktual24

Președintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat un posibil atac...

Cum s-a ajuns de la cooperare la dușmănie între Iran și Israel | Deutsche Welle

Cum s-a ajuns de la cooperare la dușmănie între...

Ce tip de rachete a folosit Iranul împotriva Israelului. Reacția SUA | Aktual24

Ce tip de rachete a folosit Iranul împotriva Israelului....