Populiștii și acuzațiile de fraudă electorală. Politicienii și partidele din dreapta radicală răspândesc printre susținătorii lor suspiciuni privind iminente nereguli la alegerile din SUA sau la votul prin poștă în Germania. De ce se întâmplă asta?
Cu puține zile înainte de alegerile desfășurate în urmă cu o săptămână în landul german Brandenburg, filiala regională a partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a publicat, pe pagina sa de Facebook, un apel (https://archive.ph/Oy0Jc) care oferea alegătorilor ”instrumente indispensabile” pentru a observa ”probleme, fraude sau greșeli” care ar putea să apară în procesul electoral. Apelul avea atașat un podcast despre ”cele mai grave cazuri de fraudă electorală din ultimii ani”.
Ein Prozent, o organizație de extremă dreapta
Postarea includea, de asemenea, contactele unui grup numit Ein Prozent (”Un procent”), din care fac parte ”observatori electorali” care se descriu drept ”cea mai mare rețea de cetățeni patrioți din Germania”. Conform serviciilor federale de informații (https://www.verfassungsschutz.de/SharedDocs/kurzmeldungen/DE/2023/2023-04-26-ifs-ein-prozent.html), Ein Prozent este o organizație de extremă dreapta.
Acest apel al AfD face parte dintr-o strategie mai amplă și de lungă durată menită să semene neîncredere în procesele democratice, atât înainte, cât și după alegeri, și de a invoca ceea ce partidul propagă ca fiind manipularea alegătorilor în detrimentul său.
Citește și: Șef de direcție din Inspecția Judiciară se pensionează la 49 de ani
Neîncrederea este populară și pe rețelele de socializare sub hashtagul Wahlbetrug, fraudarea alegerilor. La alegerile din Brandenburg, pe care AfD le-a pierdut în fața social-democraților aflați regional la guvernare, zeci de postări de pe rețeaua X (cum ar fi aceasta https://archive.ph/5sz73 sau aceasta https://archive.ph/dMfPt) susțineau că demonstrează manipularea alegătorilor în defavoarea AfD.
Strategia nu este exclusivitatea AfD. A fost folosită și în alte țări, predominant de partidele populiste de dreapta. Sunt politicieni care perturbă astfel în mod repetat procesul electoral, dar rareori prezintă dovezi viabile pentru învinuirile pe care le aduc.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: dw.com/ro )