duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterPortarul care-şi încheie „mandatul" odată cu primarul din Oradea, Ilie Bolojan

Portarul care-şi încheie „mandatul” odată cu primarul din Oradea, Ilie Bolojan

Îl cheamă Dumitru Alb, dar toată lumea îi spune neaʼ Albu, după părul încărunţit în poarta Primăriei Oradea. După 28 de ani, bărbatul se pregăteşte să predea tura definitiv. 

„La pensie o să merg la tratament, că mă chinuie spondiloza. Pentru orădeni e bine că găsesc tot timpul poarta deschisă la Primărie, dar pentru portar nu, că-l trage curentul”, glumeşte nea’ Albu. 

La porţile Primăriei…

Dumitru Alb s-a angajat în Primărie în iunie 1992. Venea de la fosta Uzina Mecanică, unde nu îşi mai primise salariul de trei luni. Căuta un post sigur, chiar dacă mai slab plătit, ca să îşi poată creşte fetiţa, mai ales că familia îşi dorea al doilea copil. Din 12 candidaţi, a fost singurul angajat. „Spun sincer, n-am avut pile”, spune bărbatul, ducându-şi copilăreşte mâna la inimă.

În cei 28 de ani în care a ţinut toate cheile Primăriei, a văzut instituţia crescând „odată cu oraşul”, de la 70 la peste 500 de angajaţi. Sub ochii lui s-au maturizat absolvenţi uscăţivi care au ajuns directori cu greutate, precum economicul Eduard Florea, adjunctul acestuia, Sorin Florea, ori  administrativul Mircea Oaie. „Ştiam că vor ajunge oameni mari. Erau tineri cu facultăţi, dar nu se ţineau nialcoşi (n.r. – mândri)”, spune cu mândrie părintească. 

Boala pandemiei

Neaʼ Albu iubeşte ce face. „Dacă îţi faci treaba, nu îţi are nimeni baiul”, sintetizează el ardeleneşte. Noaptea verifică birourile, să nu rămână becuri aprinse, iar ziua îndrumă contribuabilii. „Pandemia ne-a înnebunit de cap. Poate am îmbătrânit şi eu, dar e tot mai greu să te-nţelegi cu oamenii. Sunt agitaţi, nu vor să înţeleagă, nu mai au răbdare deloc”, oftează portarul.

Cel mai greu este să-i lămurească pe orădeni să poarte mască sau să stea să le fie măsurată temperatura. „Nu ştiu de ce se tem aşa de termometru, în cinci luni n-am găsit pe nimeni cu febră”, glumeşte Alb. În ce priveşte propria siguranţă, este resemnat: „Schimb trei măşti pe zi, mă dezinfectez pe mâini, fac ce pot. În rest, e riscul meseriei…”

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE