Portret de candidat. Cine este Donald Trump?

Data:

spot_img

Fostul președinte american în perioada 2017-2021, Donald Trump, este candidatul oficial al Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Intrarea lui în cursa pentru Casa Albă vine într-un context marcat de controverse și polarizare politică.

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite în 2016. La alegerile din 2020 nu a reușit să îl învingă pe candidatul democrat, Joe Biden. Acum Trump a revenit și luptă pentru Casa Albă împotriva Kamalei Harris, desemnată candidata democraților după retragerea lui Joe Biden.

Înainte de a intra în politică, Donald Trump a fost un om de afaceri prosper ce a activat în imobiliare și o vedetă de televiziune. Acesta a ocupat nu de puține ori primele pagini ale tabloidelor. Decizia de a intra în cursa pentru Casa Albă din 2016 a venit după mai mult de două decenii în care a cochetat cu ideea de a candida pentru funcția de președinte al Statelor Unite, conform CNN.

Deși intrarea oficială în politică a lui Donald Trump a fost marcată de anunțul candidaturii sale la alegerile din 2016, el a avut numeroase legături cu lumea politică înainte de acest moment, interacționând frecvent cu prezentatori de talk-show-uri, politicieni și activiști de orientare conservatoare.

Aparițiile televizate ale lui Trump au contribuit la construirea imaginii sale de om de afaceri dur, îndrăzneț și priceput. Mai mult, acesta a fost privit încă de la început ca un conservator, ceea ce a convins mulți alegători să îl voteze.

Donald Trump: origini, afaceri și viața de familie

Donald Trump este cel de-al patrulea fiu al lui Fred Trump, faimos afacerist activ în domeniul imobiliarelor, potrivit BBC. În cadrul companiei tatălui său, Donald Trump a primit funcții de nivel inferior.

Din cauza problemelor de comportament, tatăl său a decis să îl înscrie la Academia Militară din New York la vârsta de 13 ani. În ceea ce privește studiile superioare, Donald Trump a absolvit Școala Wharton de Finanțe și Comerț din cadrul Universității Pennsylvania în anul 1968 unde a obținut o diplomă de licență în economie.

Donald a devenit fiul preferat pentru a prelua afacerea familiei după ce fratele său, Fred, a ales să urmeze o carieră de pilot. A intrat în compania tatălui său, contribuind inițial la gestionarea proiectelor rezidențiale. În 1971, Donald a preluat conducerea companiei și a redenumit-o Trump Organization.

Citește și: CIA descoperă noi metode să recruteze spioni ruși dezamăgiți de regimul Putin

Compania imobiliară a fost reformată sub conducerea lui Donald astfel își schimbă orientarea de la construcția de clădiri rezidențiale în Brooklyn și Queens la proiecte masive în districtul financiar al orașului New York, Manhattan. Cel mai cunoscut proiect imobiliar este Trump Tower de pe Fifth Avenue, o zonă exclusivistă din metropola americană.

Cu timpul, compania a atins o dezvoltare culminantă, Trump lipindu-și numele pe cazinouri, terenuri de golf și hoteluri atât în SUA, cât și în străinătate.

Pe lângă activitatea antreprenorială, fostul președinte american a fost și o vedetă de televiziune, apărând în numeroase filme. Acesta a avut și propria emisiune la NBC numită „Ucenicul.”

În ceea ce privește viața familială, Trump a avut trei mariaje. Primul, cu atleta și modelul ceh Ivana Zelnickova i-a adus lui Trump trei copii: Donald Jr., Ivanka și Eric. Despărțirea cuplului a fost marcată de acuzații de violență domestică pe care fosta soție le-a adus la adresa lui Trump.

Al doilea mariaj cu actrița Marla Maples a fost scurt, iar cuplul a avut doar un copil, Tiffany. Ultimul mariaj este cel cu modelul din Slovenia Melania Knauss cu care are un fiu, Barron William.

Cariera sa politică nu este lipsită de controverse

Campania electorală din 2016 nu l-a lipsit pe Trump de controverse. Acesta a promis că în calitate de președinte va construi un zid la granița de sud a SUA, susținând că din Mexic vin doar droguri, crime și violatori, potrivit BBC. O altă controversă este legată de o înregistrare audio în care Donald Trump se lăuda cu fapte de abuz sexual.

Scandalul care are ecouri în campania din 2024 este cel legat de actrița de filme pentru adulți, Stormy Daniels. În preajma alegerilor prezidențiale din 2016, Donald Trump a plătit-o pe actriță cu suma de $130.000 pentru a nu dezvălui faptul că cei doi au avut relații sexuale în 2006. În luna mai al acestui an, o instanță din New York l-a găsit vinovat pe fostul președinte pentru comiterea a 34 de fapte ilegale legate de această plată către Stormy Daniels, notează AP. Astfel, Donald Trump a devenit primul fost președinte condamnat penal din istoria SUA.

Pe lângă această condamnare, BBC relatează faptul că Donald Trump mai are încă trei dosare penale, două dintre ele având legătură cu infracțiuni electorale în timpul alegerilor din 2020. Trump este acuzat că a pus presiune pe unii oficiali prin răspândirea de informații false cu privire la o presupusă fraudă electorală, încercând să răstoarne rezultatul alegerilor în favoarea sa. În aceeași cauză, Trump este suspectat că s-a folosit de asediul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 pentru a întârzia învestirea lui Joe Biden în funcția de președinte.

Al doilea dosar pentru infracțiuni electorale vizează fapte de conspirație comise de Trump cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor din statul Georgia unde a pierdut în fața lui Biden cu un scor strâns. Ultimul dosar investighează acuzații privind faptul că fostul președinte american ar fi luat documente clasificate din Casa Albă și le-ar fi dus la reședința sa din Florida după ce a părăsit Biroul Oval.

Aceste investigații nu sunt surprinzătoare. Pe parcursul mandatului de președinte, Donald Trump a pus la îndoială legitimitatea instituțiilor democratice, a atacat presa și sistemul judiciar federal și a contestat chiar și legitimitatea procesului electoral. Mai mult, Trump a refuzat să se implice pașnic la procesul de transfer al puterii în eventualitatea în care ar fi pierdut alegerile din 2020, conform Pew Research Center.

De asemenea, Michael McFaul, profesor de studii internaționale la Universitatea Stanford, precizează pe blogul său faptul că Trump preferă să se întâlnească cu dictatori precum Kim Jong Un din Coreea de Nord și președintele rus Vladimir Putin decât să colaboreze cu aliații tradiționali ai SUA.

Toate aceste atacuri repetate asupra instituțiilor democratice și a procesului electoral, dar și apropierea de dictatori nu au făcut altceva decât să îl transforme pe Donald Trump într-un lider iliberal.

La aceste controverse se adaugă multe remarci misogine și rasiale pe care le-a făcut fostul președinte de-a lungul timpului.

Citește și: Alegeri SUA. Michelle Obama: Trump se folosește de comentarii misogine și rasiste ca substitut pentru idei și soluții reale

Candidatul republican se bazează pe folosirea de astfel de remarci inclusiv în campania pentru alegerile din acest an. Trump a vorbit despre originile contracandidatei sale, Kamala Harris, și a declarat că „ea a fost întotdeauna de origine indiană și a promovat doar moștenirea indiană. Nu am știut că este de culoare până acum câțiva ani, când s-a întâmplat să devină neagră, iar acum vrea să fie cunoscută ca fiind neagră,” potrivit CNN.

Recent, Trump a susținut că el este „o persoană mai arătoasă decât Kamala.” Această replică vine la o săptămână după ce a acordat un interviu controversat lui Elon Musk unde a numit-o pe Kamala drept „frumoasă,” notează ABC News.

Candidatul republican nu s-a ferit să se folosească de minciuni în timpul campaniei pentru alegerile din acest an. CNN arată că Donald Trump a făcut cel puțin 20 de afirmații false despre nivelul criminalității, inflație, schimbările climatice, Kamala Harris, traficul de droguri în Venezuela, migrațiune, alegerile din 2020, relațiile cu Europa și China și despre invazia rusă în Ucraina.

Recent, Trump a distribuit pe rețeaua socială Truth Social imagini generate de programe de inteligență artificială (AI) prin care afirmă fals că fanii cântăreței americane Taylor Swift îl susțin pentru funcția de președinte în alegerile din acest an, conform NBC.

Ce a făcut Donald Trump ca președinte

Politicile implementate de Trump în timpul mandatului său au mers pe linia ideologică a conservatorismului politic pe plan intern. În ceea ce privește relațiile internaționale, politica externă sub administrația Trump a avut o abordare izolaționistă.

Pe plan intern, fostul președinte a dus un război împotriva politicilor implementate de predecesorul său, Barack Obama. Trump a încercat să abroge Obamacare, legea prin care se asigură îngrijiri medicale la prețuri accesibile, dar propunerea sa a picat în Congres. Mai mult, Trump a scăzut ajutoarele pentru studenții care erau victime ale abuzurilor facultăților. Politica de ajutorare al acestei categorii de studenți a fost introdusă de Obama și a presupus ștergerea unor datorii ale studenților păcăliți de facultăți, potrivit Politico.

Tot în timpul mandatului lui Trump au scăzut sumele alocate pentru Programul Suplimentar de Asistență Nutrițională de care beneficiau americanii cu venituri mici, urmărirea penală a celor care comiteau infracțiunea de spălare de bani a fost facilitată, iar angajații care lucrau ore în plus au pierdut dreptul la plăți suplimentare.

Un efect cu un caracter clar conservator al mandatului de președinte al lui Donald Trump este creșterea susținerii organizațiilor și școlilor creștine de către Departamentul pentru Educație.

Viziunile conservatoare ale fostului președinte au rămas vizibile chiar și în timpul mandatului lui Biden, însă nu pentru că actualul președinte ar fi un conservator. În timpul mandatului său, Donald Trump a numit trei judecători cu viziuni conservatoare la Curtea Supremă a SUA, conform NBC.

În 2022, într-un caz intentat de Organizația pentru Sănătatea Femeilor împotriva statului Mississippi care adoptat o legislație privind interzicerea avortului, Curtea Supremă a SUA a decis să dea dreptate statului. Astfel, dreptul constituțional la avort instituit tot printr-o soluție dată de Curtea Supremă în 1973 (cazul Roe v. Wade) a devenit nul. Estimările arată că 36 de milioane sunt afectate de această decizie, relatează BBC.

În ceea ce privește securitatea națională, administrația Trump a elaborat o nouă politică de apărare, cea mai importantă schimbare din ultima generație, prin care se recunoaște creșterea agresivității Chinei și Rusiei, potrivit Politico.

Citește și: Foști oficiali americani din armată cer președintelui Biden schimbarea politicii SUA față de Ucraina

Pe plan extern, fostul președinte a impus o ideologie izolaționistă. Donald Trump a retras SUA din mai multe acorduri comerciale și de mediu, a început un război comercial cu China, a impus restricții privind imigrația, a schimbat relațiile cu țările din Orientul Mijlociu și a avut dispute cu liderii țărilor aliate, după cum arată BBC.

Un punct important al politicii externe ale fostei administrații a fost NATO. Michael McFaul indică faptul că Donald Trump nu înțelege că trebuie să colaboreze cu aliații pentru a face față provocărilor internaționale precum China, Iran, Rusia, Coreea de Nord, atacurile cibernetice și terorismul. Tocmai lipsa capacității de înțelegere a lui Trump cu privire la cum să apere interesele americane l-a determinat pe fostul președinte să amenințe, nu de puține ori, că va retrage SUA din NATO.

De altfel, atât în timpul mandatului de președinte, cât și în campania electorală pentru alegerile din noiembrie 2024, a repetat același mesaj cu privire la NATO: „Dacă ei nu vor plăti, noi nu vom proteja. […] Țările NATO trebuie să plătească,” conform The Guardian.

Mai mult, în luna februarie al acestui an, Trump chiar a încurajat Rusia să atace statele NATO care nu își îndeplinesc obligațiile financiare față de alianță, stârnind critici din partea aliaților europeni și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Facebook/Donald Trump

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cel puțin 30 de răniți după prăbușirea unui telescaun în nordul Spaniei

Cel puțin 30 de persoane ar fi fost rănite...

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump: „Este un moment istoric uriaș” | Aktual24

Cum se pregătește Marea Britanie de noua Eră Trump?...

Sibiul, Timişoara şi Oradea, promovate la Târgul de turism de la Viena

Sibiul, Timişoara şi Oradea, trei destinaţii turistice importante din...