Portret de candidat. Cine este Kamala Harris

Data:

spot_img

În urma retragerii lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidențiale, Kamala Harris, Vicepreședintele Statelor Unite, devine favorita în cursa internă din Partidul Democrat în lupta pentru a obține oficial statutul de candidat pentru cursa electorală ce urmează.

Nominalizarea de a îl înlocui pe actualul președinte american a venit chiar din partea acestuia. Kamala Harris este susținută de mai mulți democrați precum Katherine Clark si Pete Aguilar, membri ai Camerei Reprezentanților.

Citește și: Joe Biden se retrage din cursa electorală pentru președinția SUA

Dacă democrații o vor desemna drept candidat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, Kamala Harris ar putea deveni prima femeie președinte a SUA, dar și prima persoană de culoare și cu origini sud-asiatice care să dețină această funcție.

Cariera politică

Kamala Harris a început cariera în politică în anul 2017 când a devenit senator în Congresul Statelor Unite. Din poziția pe care o ocupa, a contribuit la proiectele legislative ce aveau ca subiect sănătatea mamelor, reducerea foamei, lupta împotriva schimbărilor climatice și infrastructura americană.

Odată cu alegerea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale în 2020, Kamala Harris a devenit prima femeie de culoare și cu origini asiatice care ocupă funcția de vicepreședinte al SUA. Vicepreședintele este și președintele Senatului Statelor Unite.

Prin poziția pe care o ocupă, Kamala Harris a contribuit la adoptarea unor măsuri sociale în domeniul sănătății (plafonarea prețurilor la anumite medicamente) și la adoptarea faimoasei Legi privind reducerea inflației prin care se luau măsuri de scădere a deficitului bugetar și de facilitare a creării de locuri noi de muncă în domeniul energiei, cu accent pe componenta de mediu.

Originile Kamalei Harris

Kamala Harris s-a născut pe data de 20 octombrie 1964 în orașul Oakland din statul California într-un cuplu format din imigranți, conform Casei Albe. Mama sa, Shyamala Gopalan, s-a mutat din India în Statele Unite la 19 ani și și-a construit o carieră de cercetătoare în domeniul cancerului. Tatăl Kamalei, Donald Harris, este un economist de origine jamaicană. Kamala mai are și o soră mai mică, pe nume Maya.

Părinții Kamalei au fost implicați în numeroase acțiuni de implicare civică. Aceștia luptau pentru drepturile și libertățile tuturor oamenilor. Bunicii acesteia din India au avut o influență asupra vicepreședintelui SUA.

Citește și: Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Bunicul său a fost un înalt oficial al statului indian, iar bunica sa a fost o activistă care educa femeile din mediile defavorizate despre metodele de contracepție, relatează Politico.

După ce Shyamala Gopalan a obținut un post de profesoară și cercetătoare în Canada, Kamala Harris s-a mutat la Montreal unde a urmat studiile gimnaziale și liceale.

Educație

Kamala Harris a urmat studii de licență în domeniul științelor politice și economie la Universitatea Howard din Washington D.C. Universitatea Howard este o instituție de prestigiu a comunității de culoare a SUA.

Ulterior, vicepreședintele SUA s-a specializat în drept, urmând cursurile Hastings College of the Law din cadrul Universității din California (UC Law), San Francisco.

Parcurs profesional

La început de carieră, Kamala Harris a deținut mai multe funcții în sistemul judiciar al SUA. În 2004, a candidat și a câștigat alegerile pentru poziția de procuror în San Francisco. Din această poziție, Kamala a luptat pentru drepturile minorităților sexuale, a creat o unitate de investigare a infracțiunilor de mediu și a inițiat un program de ajutor pentru persoanele dependente de droguri pentru a le ajuta să își continue educația și să îți găsească locuri de muncă.

În 2010, a devenit procurorul general al Californiei, funcție pe care a folosit-o pentru a apăra drepturile studenților și veteranilor și pentru a impune legi de protecție a mediului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.
3 COMENTARII
  1. „…Kamala harris sustinuta de mai multi democrati…”___–___ba chiar si de ceva republicani(aripa Nikki Haley), situatie promitatoare, simpatie si succes pentru KH, insa -SA NU UITAM- are de infruntat (macar de 2 ori!), URAGANUL numit Trump, si inca la modul direct, de la catziva metri distanta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concursul Internațional „George Enescu” – seria recitalurilor – Săptămâna Violoncelului

Odată demarat Concursul Internațional „George Enescu” (31 august-27 septembrie),...

Propagandistul rus Vladimir Soloviov a lansat un nou atac delirant la adresa europenilor | Aktual24

Propagandistul rus Vladimir Soloviov a lansat un nou atac...

Incendiu de vegetație scăpat de sub control în Maramureș. Mai multe case și un rezervor de motorină au fost afectate

Un incendiu de vegetație a afectat localităţile Lăpuşel, Coltău...

Marcel Ciolacu susține că o candidatură a lui Piedone pe listele PSD pentru alegerile parlamentare se discută în partid

Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă...