Portret de parlamentar rătăcit între #Rezist Londra și AUR București

Data:

spot_img

2020. Când am vorbit prima oară la telefon, Ciprian-Titi Stoica încă nu era confirmat ca deputat de Timiș. Candidase pe listele AUR în circumscripția 37 Timiș, zona sa natală, dar se găsea încă în Londra cu soția și fiul unde se stabilise de zece ani și lucra pe un post de controlor de trafic într-o gară din Londra. Mi-a spus atunci că provine din societatea civilă, că ne cunoaștem de la protestele #Rezist pe justiție din anii 2017-2018, că luase parte și la organizarea manifestației din 10 august 2018 din partea diasporei.

Foto: Facebook / Ciprian-Titi Stoica

Am avut un dialog rațional, spunea că vede soluții politice simple ca promovarea specialiștilor, eliminarea nepotismului, rezolvarea dosarelor Revoluției și Mineriadelor, abandonarea cărora o considera o rușine. Era conștient că intrarea sa în parlamentul României era un joc al hazardului. „Voi fi un parlamentar pe model britanic”, promitea, adăugând că în Marea Britanie a înțeles ce înseamnă democrația.

După un an

2021. Imaginile difuzate pe 9 septembrie de toate posturile TV, distribuite online și multiplicate pe rețelele sociale, prezintă un conflict la tribuna Camerelor reunite ale parlamentului: vorbitorul de la microfon este smuls din scaunul său de doi bărbați care îl extrag și îl dau jos de la tribună. Sala huiduie, aplaudă, e circ. Personajele secvenței sunt deputatul Florin Roman-PNL care încerca să conducă ședința și doi parlamentari AUR, Ciprian-Titi Stoica și Antonio Andrusceac (fost membru USR). Cei doi deputați AUR, incitați de liderul lor, George Simion, care transmitea totul live, acționează ca niște veritabili body-guarzi eliminându-l în forță pe deputatul Florin Roman, ceea ce le atrage sesizări la comisia de disciplină a parlamentului și plângeri penale.

Ciprian-Titi Stoica în Parlament – Foto: Facebook / Realitatea TV

Ce l-a îndemnat pe Ciprian-Titi Stoica să recurgă la forță, aceasta a fost întrebarea principală în discuția noastră de după incident. „Eu fac parte din Comisia de Regulament și a trebuit să intervin ca să fie respectat regulamentul. După ce am spus de două ori că se încalcă regulamentul, că ședința nu o poate conduce Florin Roman chiar dacă avea delegare de la Ludovic Orban, a treia oară am intervenit. Nu se poate fără să te implici”, îmi explică Stoica. Nu pare să își dea seama că agresarea fizică a unui coleg deputat este o faptă reprobabilă și prejudiciază imaginea instituției. „Nu-mi pasă cum se vede din afară, o s-o fac și în viitor ori de câte ori se încalcă regulamentul”, adaugă pentru PressHub.

N-am venit din Marea Britanie să își bată ăștia joc de noi”

Energia cu care se implica altădată în organizarea unor proteste pentru principii – dreptate, justiție, democrație – s-a convertit în furia împotriva principalului partid de guvernare și în încrâncenarea de a susține interesul de conjunctură al grupului său. În episodul agresiv miza era să se citească moțiunea depusă împreună cu USR. „Aveam informații din interiorul PNL că Florin Roman trebuia să închidă ședința, să nu se citească moțiunea. Am observat că s-a pus un singur microfon, nu două ca de obicei”, se justifică Titi Stoica.

Foto: Facebook / Ciprian-Titi Stoica

Deputatul nu crede că a greșit, fiindcă e încredințat că prin gestul său „luptă pentru cauză”. Cauza e destul de cețoasă. Un exemplu este poziția sa față de vaccinul anti-COVID 19. Deși s-a vaccinat și el și familia, susține contrariul în luările de cuvânt din parlament. În 6 iunie 2021 se declara indignat de măsura oficială, de limitare la 25% din capacitate, decisă pentru participarea la meciuri pe stadioane. Textul citit de la pupitrul parlamentar e plin de expresii ca „apartheid”, „ghetou”, dihonia între vaccinați și nevaccinați. „Încetați acest apartheid în aer liber!”, se încheia declarația sa.

Titi Stoica semnează și petiția lansată de o senatoare AUR împotriva vaccinării. „Dragi români, va trebui să fim uniți pentru copiii noștri!… Se constată apariția unor constrângeri de vaccinare și asupra copiilor care, mai nou, vor fi segregați în școli în funcție de semnul vaccinării!”, se arată în petiție.

Naivitate de începător?

Nu e prima dată când Ciprian-Titi Stoica acționează în contradicție cu ce susține. Deși spune că apără, inclusiv cu forța, regulamentul Camerei Deputaților și se opune încălcării lui, a fost prins că a votat dublu împotiva Legii Bugetului de Stat. Atunci și-a pus cenușă în cap motivând că e „naivitate de începător” într-ale parlamentarismului.

Promisiunea de a deveni un parlamentar „pe model britanic” este tot mai departe. PSD nu mai e „ciuma roșie”, compromisul imoral e regulă, naționalismul declarativ ține loc de doctrină. De la dilemele unui activist civic, a trecut ușor la susțineri vehemente, nu departe de hate-speech, discurusul urii. În imaginile cu care se promovează pe Facebook și, mai nou, ținuta cu care se prezintă la evenimente publice, deputatul Titi Stoica poartă iie românească și ține drapelul tricolor. Hazardul care l-a adus din mica gară londoneză East Croydon în parlamentul României guvernează și aventura sa în partidul extremist AUR.


Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european. 

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...