Portul ucrainean Izmail a fost atacat cu drone Shahed-136. Un atac masiv cu drone Shahed-136 a avut loc, în noaptea de marţi spre miercuri, asupra portului Izmail din regiunea ucraineană Odesa, au anunţat oficialii Comandamentului operaţional „Sud” al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Potrivit acestora, dronele au fost lansate din Marea Azov, prin Marea Neagră, şi au vizat obiectivele infrastructurii portuare şi industriale din regiune.
Citește și O asociație a judecătorilor reclamă inacțiunea suspectă în cazul Bogdan Mateescu
„Forţele de apărare antiaeriană au lucrat neobosite aproape trei ore. Ca urmare a atacului, s-au produs incendii la instalaţiile industriale şi portuare, iar liftul a fost avariat. Serviciile de salvare funcţionează”, au precizat reprezentanții armatei ucrainene.
Reuters relatează că agenția oficială rusă de presă RIA scrie, fără a prezenta însă dovezi, că Rusia a vizat ținte militare atunci când a lovit orașul ucrainean Izmail, port la Dunăre.
RIA citează o sursă care susține că țintele au fost un terminal petrolier, un șantier de reparații navale și o clădire care adăpostea forțe militare străine.
Armata Română, în alertă
Ministerul Apărării Naționale a condamnat ferm atacul Rusiei asupra portului Izmail, de pe Dunăre și a explicat că „nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”. De asemenea, MApN a mai transmis că monitorizează permanent granița NATO.
„Ministerul Apărării Naționale condamnă ferm agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și continuarea atacurilor nejustificate și ilegale împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei.
În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în cursul nopții trecute, care au vizat elemente de infrastructură portuară din zona Ismail, în apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”, a transmis MApN într-un comunicat.
De asemenea, Ministerul a anunțat că „aplică măsuri de vigilență întărită stabilite conform planurilor naționale și aliate, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!