Posibil focar de gripă aviară: 22 de lebede moarte, găsite pe un lac din Deltă

Data:

spot_img

Posibil focar de gripă aviară: 22 de lebede moarte, găsite pe un lac din Deltă. Un număr de 22 de lebede au fost găsite moarte pe lacul Obretinul Mic din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), iar probe prelevate de la acestea sunt analizate în momentul de faţă în laboratorul de specialitate al Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru a stabili dacă aveau gripă aviară.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a declarat că rezultatele probelor vor fi disponibile cel mai probabil vineri seara şi că s-au luat primele măsuri. „Am depistat o zonă nisipoasă cu pânza freatică la o adâncime corespunzătoare pentru a ecarisa teritoriul şi a îngropa în această zonă cadavrele depistate, bineînţeles cu dezinfecţia de rigoare, pentru a evita răspândirea microbilor în mediu, la alte păsări domestice sau sălbatice. Fiind un posibil focar într-o zonă sălbatică, nu există un risc major de contaminare a păsărilor domestice, mai ales că mobilizarea noastră e maximă”, a precizat directorul DSVSA.

Citește și Cum arată în interior Bojdeuca lui Creangă, după renovarea controversată

În contextul evoluţiei gripei aviare şi a pestei porcine africane, instituţia a făcut informări permanente către primării, ferme comerciale şi gospodăriile private, astfel încât contactul dintre animalele domestice cu cele sălbatice să fie evitat şi să nu apară focare în ferme private. Potrivit sursei citate, ultimul focar de gripă aviară înregistrat în judeţul Tulcea a fost în anul 2020, atunci când medicii DSVSA au confirmat un caz de gripă aviară la o pasăre sălbatică găsită moartă pe lacul Parcheş. De asemenea, s-au luat măsuri pentru monitorizarea transporturilor de păsări pentru depistarea eventualelor transporturi fără documente sanitar veterinare care să ateste strarea de sănătate a acestora, monitorizarea păsărilor sălbatice din județul Cluj și transmiterea operativă a informațiilor privind cazurile de mortalități, și verificarea târgurilor din localități pentru respectarea interdicției de comercializare a păsărilor.

Citește și Olguța Vasilescu pregătește desființarea Corului Filarmonicii ”Oltenia” cu mâna unui consilier local

DSVSA Cluj și DSP Cluj încearcă astfel să prevină o infectare în masă a păsărilor din județ. În luna ianuarie, a fost confirmat un focar de gripă aviară într-o fermă comercială de rațe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg în Ungaria. Efectivul afectat a fost de de 37.462 de păsări. Autoritățile maghiare au inițiat masurile de urgență, inclusiv uciderea întregului efectiv de păsări și implementarea conformă a zonelor de protecție (3 km) și supraveghere (10 km), aferente noului focar. Zona de supraveghere (10km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar de gripă aviară a inclus 8 localități din județul Satu Mare, respectiv Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian, titrează Monitorul de Cluj.

Sursa foto – Pixabay

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce vrea CSM să-l suspende din magistratură pe fostul șef al Parchetului Salonta | Bihoreanul

Fostul prim-procuror al Parchetului Salonta, Ioan Bene, a fost...

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...