Povara unui credit în franci elveţieni: după 15 ani de rate, o familie cere ajutorul judecătorilor

Data:

spot_img

Povara unui credit în franci elveţieni pentru o locuință. După 15 ani de plată a ratelor, un cuplu din Iași a constatat că nu s-au apropiat deloc de împlinirea visului. Dimpotrivă, s-au trezit că datorează cu aproape 100.000 de lei mai mult decât în prima zi a creditului.

Cazul lor este unul dintre miile în care creşterea bruscă a cursului francului elveţian a dat peste cap orice plan, oricât de bine întocmit. Cei doi caută acum o soluţie în instanţă.

În decembrie 2007, când economia „duduia”, după cum se exprima prim-ministrul de atunci, Claudiu şi Iuliana P. au contractat de la Eximbank SA un credit de 78.500 franci elveţieni, pentru cumpărarea unui apartament.

Creditul, a cărui rambursare a fost întinsă pe 35 de ani, a fost suficient pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere, în suprafaţă de 52 mp. La data contractării, cursul valutar era de 2,14 lei pentru un franc elveţian. Cuplul avea astfel de rambursat 168.000 lei, la care se adăugau dobânzile şi comisioanele bancare.

Citește și VIDEO A furat un teanc de cărți și l-a înapoiat după ce a citit una – proprietarul i-a făcut-o cadou

De unde au început problemele

În 2008 însă, cursul francului s-a apreciat brusc, iar rata de 374 de franci a devenit tot mai greu de achitat. După 15 ani de plată a ratelor, cei doi au constatat că datorau doar cu titlu principal o sumă cu 94.800 lei mai mare decât cea obţinută iniţial.

În cele din urmă, la începutul anului trecut, Claudiu şi Iuliana P. s-au hotărât să facă apel la prevederile Legii 77/2016, privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Aceasta acordă debitorului posibilitatea de a închide forţat creditul, prin cedarea dreptului de proprietate către bancă, în situaţia în care prin negociere nu se ajunge la o „echilibrare” a creditului.

Soţii P. au propus băncii stabilizarea cursului de schimb valutar pentru viitoarele rate la 2,57 lei/franc elveţian, până la cel mult 3,27 lei/franc elveţian sau aplicarea unei reduceri de 45% asupra soldului curent al creditului.

Citește și Minele din Valea Jiului, furate constant, pentru că sunt nepăzite

Povara unui credit în franci elveţieni

Cursul maxim propus băncii de cei doi era cu 52,6% mai mare decât cel la care fusese contractat creditului, prag inclus în legea 77/2016 în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. În sensul legii, se presupune că debitorii trebuie să-şi asume riscul unei creşteri a cursului valutar, dar până la un maxim de 52,6%. Creşterea cursului peste acest prag este considerată imprevizibilă.

În momentul în care soţii P. s-au adresat băncii pentru a renegocia creditul, cursul ajunsese la 4,87 lei/franc, mai mult decât dublu faţă de cel la care fuseseră împrumutaţi banii.

Astăzi, francul elveţian valorează 5,29 lei. Variantele propuse de cei doi, respectiv limitarea cursului maxim la 3,27 lei/franc, reducerea cu 45% a soldului curent sau preluarea de către bancă a apartamentului au fost refuzate de Eximbank, iar cazul a ajuns în instanţă.

Continuarea, în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related