Povestea africanilor care studiază la Iaşi şi sunt voluntari la pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva

Data:

spot_img

Ieşenii care s-au adunat la Calea Sfinţilor, procesiunea în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile oraşului, au fost martorii unei întâmplări care a atras atenţia tuturor. Pe ultima porţiune a pelerinajului, icoana Sfintei Parascheva a fost purtată de către doi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

Doi studenţi care au ales Iaşul să înveţe, venind aici din Uganda, respectiv Kenya. Tikhon Kanakulya Eward, 26 de ani, şi Stephen Mutugi Njeruh, 35 de ani, sunt studenţi la Teologie, la Iaşi, în primul an, după ce au petrecut un an de zile învăţând limba română. S-au întâlnit la Iaşi cu Théophile Niyigena, 23 de ani, care a venit din Rwanda şi studiază pictura la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, şi s-au înscris încă din primul an în care au venit în capitala Moldovei ca voluntari la pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva.

Citește și: Ce spun istoricii despre cele aproape 600 de schelete descoperite la Iași, în Copou. În câteva zile, numărul s-a dublat

Théophile a fost botezat de IPS Teofan pe masivul Ceahlău

Théophile a ajuns la pelerinaj dintr-un mic miracol, spune el, al Sfintei. E venit din 2021, a făcut un an de studii în limba română, iar anul trecut a început cursurile la Arte. În preajma pelerinajului, a suferit o rană la umăr care-i provoca dureri imense. Străin, într-o ţară necunoscută, a ezitat să meargă la medic, însă a venit într-o seară să se roage la Sfânta Parascheva. A doua zi, durerea care-l chinuia de săptămâni a dispărut complet.

„Am avut o problemă cu umărul şi nu-mi reveneam. Dar când mă pregăteam să merg la spital, am spus hai să vin să mă rog înainte. A doua zi, ca un miracol de la Sfânta Parascheva, mi-a dispărut durerea de tot. Anul trecut, dar şi anul acesta, am venit ca voluntar la pelerinaj: ajut oamenii să se descurce, să ajungă la rând, să găsească toaletele, să nu se rătăcească. E plăcerea mea să pot să îi ajut, şi eu sunt aici la biserică şi ştiu că biserica îi ajută foarte mult”, povesteşte Théophile.

Întâlnirea acestuia cu ortodoxia a avut loc tot în România. A trăit toată viaţa sa în religia romano-catolică până când, în 2017, cel care avea să îi devină naş după botezarea în ortodoxie a venit să viziteze Rwanda. Bărbatul, din Ploieşti, s-a împrietenit cu Théophile şi el i-a recomandat să vină la studii în România, atunci când a vrut să-şi dezvolte şi mai mult talentul în pictură. Dar înainte de a ajunge la Iaşi, Théophile a mers într-o tabără, în Georgia, pentru tinerii din Africa. Vizitând bisericile şi mănăstirile, spune acesta, a descoperit că se formează unele comunităţi în ortodoxie, chiar şi în afara timpului petrecut în biserică, pe care nu le-a descoperit în religia sa, în Rwanda.

Citește și: A vrut sau n-a vrut Iohannis să se vadă cu V. Orban?

Astfel că Théophile a fost botezat în ortodoxie de către Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în 2017, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, chiar sus pe masivul Ceahlău. Îmi arată şi astăzi filmarea pe telefon, cu o mândrie pe care nu o ascunde: spune că acum simte că aparţine unei comunităţi. „Te inspiri din credinţa oamenilor, asta simt şi eu, sunt nişte fenomene deosebite, nu este ceva simplu”, spune Théophile, căutându-şi cuvintele în română.

Tikhon a vrut să devină inginer înainte de a fi preot

Tikhon a venit în România chitit să înveţe Teologie Ortodoxă, obţinând o bursă pentru a studia în ţara noastră gratuit. Se pornise cu gândul să înveţe inginerie electrică, dar dorinţa sa a fost tot de a ajunge preot. „Doar cred că preoţii, înainte de a sluji, ar trebui să ştie cu toţii o meserie”, spune Tikhon. A ajuns la Iaşi printr-o legătură pe care o are episcopul său din Uganda, pe care-l aşteaptă de acest pelerinaj să ajungă şi el la moaştele Sfintei Parascheva să se închine.

Continuarea, în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...