Povestea casei din Slatina, rămasă între blocurile construite de comunişti. Cum a fost salvată de la demolare

Data:

spot_img

Casa inginerului italian Lorenzo Iogna de pe bulevardul A.I. Cuza din Slatina, cunoscut în trecut şi drept bulevardul Gării, are o istorie interesantă, rezistând printre blocurile comuniste edificate în jurul său, în Epoca de Aur.

Potrivit istoricului Aurelia Grosu, casa a fost construită în anul 1936 de Lorenzo Iogna, un italian stabilit în Slatina și căsătorit cu o româncă, Smaranda. Au avut două fiice frumoase care au învățat la Liceul de Fete (azi Şcoala gimnazială nr. 1), căsătorite în București.

Citește și: „Niet romanski”. Un cuplu de români a fost dat afara de polițiști de la Revelionul din Sankt Petersburg: „Nu trebuie să spui că ești român”(Aktual24)

Lorenzo Iogna înființează o societate specializată pe confecționarea de garduri, stâlpi (există și acum la casă), cruci și alte prefabricate.

„Casa este reprezentativă pentru arhitectura modernistă a anilor 1930, ce promovează un alt tip de abordare a funcțiunii și a spațiului urban: simplitatea volumelor, liniaritate, proporție, simetrie. Accentele verticale din zona acoperișului evidențiază casa în contextul stradal.

Citește și: Percheziții la administratorii de la Ferma Dacilor și la Primăria Gura Vadului. Mai multe persoane audiate, printre care și patronul

Probabil că planul casei a fost făcut de arhitectul italian Ermano Noale pentru care confecționase gardul casei de pe str. Caloianca (gardul se mai păstrează și astăzi, ca și al casei de vis-a vis ce a apartinut negustorului Niță Dobrescu)”, notează istoricul Aurelia Grosu.

Mai multe în Reporter24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Musicalul „Iată-ne aici!” – din ianuarie 2025, la TNB

Musicalul jukebox „Iată-ne aici!”, coproducție 2024 Touchstone Creative și...

Concert de Crăciun susţinut la Oradea de Thurzo Zoltan, pianistul cu patru recorduri Guinness

Pianistul orădean Thurzo Zoltan, singurul din lume cu patru...