Povestea Casei Lévay din Oradea | Bihoreanul

Data:

spot_img

Povestea Casei Lévay din Oradea. Clădirea, situată în Piața Ferdinand, a fost construită în jurul anului 1900.

Autorizat în 1892, imobilul a fost ridicat în locul unor case cu etaj, dintre care una, aflată în Piața Ferdinand nr. 1, există parțial și azi.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Clădirea a fost construită în stil eclectic

Noua clădire a fost ridicată în doi ani, fiind prevăzută inițial cu un singur etaj, dar, prin modificarea proiectului realizat de Hanzlián János, are parter, două etaje și mansardă.

În acea vreme, arhitectul Rimanóczy Kálmán propunea continuarea promenadei din actualul Parc Libertății până la podul central, însă administrația locală a fost de acord cu o retragere de doar câțiva metri față de malul Crișului.

Citește și: Director la Sf Pantelimon despre angajatele care au sesizat procuratura: „În fiecare zi în care profesează, defăimează ireversibil imaginea profesională a medicilor din întreaga țară”

Casa Lévay a fost construită în stil eclectic, fațada este decorată cu cărămidă aparentă, iar cele două colțuri către râu sunt prevăzute cu bovindouri acoperite cu câte un coif.

Ferestrele cu edicule sunt amplasate simetric, la parter se aflau spații comerciale, și au fost prevăzute două intrări: una dinspre Criș, iar cealaltă dinspre curte, fiecare cu câte o scară de acces către apartamentele de la etaje.

Continuarea în Bihoreanul

Citește și: Andreea Ember, despre cum se face cercetarea în Franța: „Toți colaborează pentru ca cercetarea să nu fie oprită și cultura să ajungă în cele mai adânci pături ale societății.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani, inundat în urma ploilor torențiale

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani...