Povestea conacelor Cantacuzino-Ghica din Deleni, Rosetti din Căiuți, Balș-Ghica din Trifești

Data:

spot_img

Editura Vremea și Narcis Dorin Ion anunță lansarea volumului Familii și conace boierești din Moldova în mai multe orașe din țară. Este începutul unui turneu de promovare atât a lecturii, cât și a patrimoniului arhitectonic și social național. Cercetător pasionat al domeniului reședințelor boierești, Narcis Dorin Ion dorește în acest fel să dovedească potențialul turistic al României prin valorificarea acestui patrimoniu rezidențial încă neintrodus în circuitul turistic.

Cartea Familii și conace boierești din Moldova este prima dintr-o serie care urmează să reînvie la Editura Vremea trecutul familiilor boierești, invitând cititorul în intimitatea unor case și oameni care au contribuit la destinul istoric al țării noastre. În același timp, este o inițiativă de a educa pe fiecare român în spiritul prețuirii moștenirii arhitecturale. În centrul studiului: conaculCantacuzino-Ghica din Deleni, conacul Rosetti din Căiuți, conacul Balș-Ghica din Trifești.

Programul evenimentelor din cadrul turneului este următorul: Iași, 6 septembrie, la Muzeul Municipal Regina Maria, Piatra Neamț, pe 7 septembrie la Complexul Național Muzeul Piatra Neamț, respectiv București, pe 12 septembrie, la Librăria Humanitas Kretzulescu.

Poveștile celor trei reședințe boierești vor fi dezbătute în prezența autorului de către doamna Academician Georgeta Filitti și doamna Silvia Colfescu (directorul Vremea). Li se vor adăuga și dl prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru (la Iași) și dl conf. univ. dr. Ioan Opriș (la București).

„În prezentarea istoriei acestor reședințe rurale, am optat pentru recursul la documentele inedite de arhivă, la incursiunile în presa vremii, la relatările memorialistice atât de sugestive, la genealogii și istorii de familie, toate cu scopul de a contura mai clar contextul și epoca în care s-au ridicat aceste mândre, cândva, zidiri. Am urmărit, astfel, nu doar înfățișarea aspectelor artistice (ce țin de stiluri, decorații, amenajări interioare) ale conacelor respective, ci și reconstituirea – atât cât ne-au permis sursele de informare! – a vieții fastuoase petrecute în interiorul acestor rafinate clădiri. Un mod de viață demult apus, în care ambientul acestor reședințe era profund sugestiv pentru gustul și rafinamentul comanditarilor, care au știut nu numai să creeze clădiri cu valoare de monument istoric, dar și să se înconjoare de un mediu artistic din care nu lipseau tablourile sau sculpturile (în multe cazuri, adevărate colecții de pinacotecă), obiectele de artă decorativă (extrem de puține recuperate în muzeele din zilele noastre) ori bibliotecile fabuloase (majoritatea devastate și arse după 1948).” – Narcis Dorin Ion

Despre Narcis Dorin Ion

Autor a 28 de cărți și a peste 150 de studii și articole de specialitate, pe mai multe domenii de cercetare: istoria elitelor, a arhitecturii rezidențiale (subiect cercetat în premieră, după 1990) și a monumentelor istorice din București și din țară, istoria partidelor politice din România postbelică, istoria Familiei regale a României, culegerea și publicarea unor mărturii privind viața boierimii române și biografiile unor reputați istorici, editarea de însemnări zilnice (jurnalul regelui Carol al II-lea al României, în șase volume) și corespondență istorică.

Despre Editura Vremea

Înființată în anul 1990, se numără printre primele edituri private din România. De-a lungul anilor, s-a remarcat ca instrument de promovare a istoriei politice, sociale și arhitecturale a țării noastre, militând pentru cunoașterea și prețuirea patrimoniului care ne definește ca popor.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...

De ce țeava rectangulară este preferată în construcții metalice?

În domeniul construcțiilor metalice, alegerea materialelor potrivite este esențială...

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în sănătatea mamei și a copilului

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în...

Optimizare SEO pentru afaceri: poate ajuta SEO la creșterea afacerii tale online?

Putem observa cu ochiul liber, chiar dacă nu suntem...